Dijksma: vrijstelling voor stuifbestrijding
We zijn verheugd dat Dijksma de belangen van stuifbestrijding met drijfmest inziet, zegt Alfons Kuip, vicevoorzitter van de LTO Noord/KAVB-afdeling Texel. 'Zelfs mèt de mogelijkheid van stuif dekken, kan er veel schade en extra werk ontstaan door stuifschade. Vorig jaar hebben we complete sloten moeten uitgraven. We hopen dat stuifbestrijding dit jaar niet nodig is, maar we zijn wel heel blij met de vrijstelling.'
Duidelijkheid en rust
Ook Jakob Bartelds uit Tweede Exloermond, lid van de vakgroep Akkerbouw van LTO Noord, vindt het een goede zaak dat de vrijstelling in de brief is opgenomen. 'Het hing al een tijdje in de lucht, maar de brief van Dijksma geeft duidelijkheid en rust. Ik zag vorig week de eerste stofwolkjes alweer ontstaan. Het is goed voor de boeren en de omgeving dat we de mogelijkheid hebben om schade en overlast door winderosie te beperken.' Ondernemers moeten er wel voor zorgen dat ze hiervoor voldoende plaatsingsruimte in het bemestingsplan hebben, aldus Bartelds.
Hogere stikstofnorm
Telers op kleigrond die met hun fritesaardappelen en suikerbieten een hoger dan gemiddelde hectareopbrengst hebben, mogen een hogere stikstofnorm toepassen. Dijksma wil deze mogelijkheid ook uitbreiden naar graan. Verder mogen boeren met gewassen waar na extreme neerslag nutriënten uitspoelen, zoals spruiten, bijbemesten.
Derogatie
De Europese Commissie wil Nederland ook voor de komende 4 jaar derogatie verlenen. De Commissie zal het Nitraatcomité, dat eind april beslist over derogatie, voorstellen in te stemmen met een derogatie voor 250 kilogram stikstof per jaar, evenveel als in de vorige periodes.
Haken en ogen
Maar deze keer zitten er haken en ogen aan. Niet overal in Nederland zal de derogatie even hoog zijn. Voor de zandgronden in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg, alsmede voor het lössgebied in Zuid-Limburg, stelt de Commissie een derogatie van 230 kilogram voor. Reden hiervoor is dat de kwaliteit van het grondwater in deze gebieden niet voldoet aan de norm van de Nitraatrichtlijn.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.