Groenbemesting. Kies bewust en houd de bodem bedekt met een groeiend gewas
Agrifirm zet deze voor u op een rijtje met onderstaande tips.
Met groenbemesters nutriënten vastleggen
Het vasthouden van nutriënten in het systeem wordt steeds belangrijker. Het gaat hierbij niet alleen om stikstof maar ook om kali, zwavel en fosfaat. Een onvoorspelbaar groeiseizoen, een nog warm najaar, zomaar redenen waardoor er na de oogst nog nutriënten zijn achtergebleven of nog vrijkomen uit mineralisatie. Groenbemesters zijn zeer geschikt om uitspoeling en emissies te beperken. Door de groei en beworteling blijft de structuur beter in tact. Een begroeid perceel neemt nog water op waardoor zuurstofloosheid (lees lachgas-emissie) minder snel optreedt. En in het groeiend gewas worden de nutriënten vastgelegd om na onderwerken in het voorjaar weer beschikbaar te komen. Het vasthouden van nutriënten heeft behalve het voorkomen van verliezen naar de omgeving dus ook financiële voordelen. Uit onderzoek is gebleken dat met name bladrammenas en mengsels met bladrammenas zeer efficiënt zijn in het voorkomen van nitraat uitspoeling.
Grondbewerking maakt de mineralen weer beschikbaar
Wanneer de grond in het voorjaar droog genoeg is om bereden te kunnen worden kan de groenbemester eerst verhakseld worden met een klepelmaaier, schijveneg of greencutter om te voorkomen dat het nog massaler wordt. Om goed te kunnen ploegen is het goed kleinmaken ook belangrijk, zodat de resten niet gaan stropen. Wanneer de grond voldoende droog is om ook bewerkt te kunnen worden kan de groenbemester ondergewerkt worden.
Belangrijk is het gewas ondiep, en zo vlak mogelijk door de bovenlaag te mengen. Gewas en grond komen dan met elkaar in contact wat de omzetting naar gewasopneembare mineralen bevorderd. Frezen, licht cultiveren of rotorkopeggen voldoen goed. Dit goed uitvoeren is belangrijk om ondiep te kunnen ploegen.
Verschillende insecten kunnen helpen bij het beheersen van plaaginsecten
Ondiep ploegen is zeer belangrijk. De organische stof blijft dan bovenin de bouwvoor en de bodemstructuur wordt minder verstoord. Loopkevers, kortschildkevers en spinnen profiteren hier ook van. Deze insecten zijn al zeer vroeg in het voorjaar actief om de eerste aantastingen van plaaginsecten te beheersen.
Kies een groenbemester die schadelijke aaltjes niet vermeerdert
De strengere bemestingsnormen maken de teelt van vlinderbloemige groenbemesters interessanter. Houd wel goed in de gaten hoe de aaltjessituatie op de percelen is om niet onnodig in de schade te lopen. Het best kunt u een monster nemen in het najaar voor de hoogste dectectiekans en een goede inschatting van het risico voor de volgteelt.
Bij de keuze van de een groenbemester zijn aaltjes sterk bepalend. Of plan de teelt van een vanggewas zoals Tagetes. Het aaltjesschema op www.best4soil.eu kan je hierbij helpen een juiste keuze te maken.