Kiezen van de juiste groenbemesters nog belangrijker door stijgende temperatuur
Aaltjesvermeerdering stoppen met juiste groenbemester
“Door klimaatverandering hebben aaltjes in de winterperiode langer de tijd om zich te vermeerderen en dat verhoogt de aaltjesdruk”, zegt Martijn van Overveld, specialist groenbemesting bij Limagrain. “In vergelijking met 30 jaar geleden heeft bijvoorbeeld het chitwoodi-aaltje een maand langer de tijd voor vermeerdering.”
Dit aaltje vermeerdert zich als de temperatuur hoger is dan vijf graden en dat is anno 2024 een maand langer dan 30 jaar terug (zie grafiek Temperatuur, De Bilt).
De vanggewasverplichting en het meer uitruilen van grond tussen akkerbouwers en veehouders dragen ook bij aan een toename van de aaltjesdruk. “Dat vraagt steeds meer van telers in de aaltjesbeheersing. Blijf daarom percelen monitoren op schadelijke aaltjes en let goed op de waardplantstatus van je gewassen en groenbemesters”, adviseert Van Overveld.
Weet wat je zaait
Bij problemen met schadelijke aaltjes op een perceel, kunnen telers de vermeerdering fors inperken door het inzaaien van de juiste groenbemester ofwel een niet-waard voor het betreffende aaltje. “Besef dat een verkeerde keuze groenbemester een explosieve aaltjesontwikkeling kan geven. Dat leidt tot gewasschade en bijvoorbeeld kwaliteitsproblemen in aardappelen.”
Bij uitruilen van percelen is het ook belangrijk om hier goed op te letten. “Teelt een veehouder bijvoorbeeld rogge als vanggewas, weet dan dat chitwoodi hierop sterk vermeerdert. Om dit te voorkomen is het beter om multiresistente bladrammenas, een niet-waardplant voor chitwoodi, te zaaien.
Juiste groenbemester
“Multiresistente Doublet bladrammenas en ons Nemaredux mengsel werken bijvoorbeeld goed tegen chitwoodi-, fallax- en bietencysteaaltjes. En Japanse haver en tagetes tegen Pp. Met het verdwijnen van Vydate is inzaai van tagetes of Japanse haver na wintergerst een goed alternatief tegen Pp-aaltjes.”
Stikstoflevering en organische stof
Naast aaltjesbestrijding hebben groenbemesters nog andere voordelen. Als er geen aaltjesproblemen zijn, kunnen telers kiezen voor andere teeltdoelen met een groenbemester. Zoals vastlegging en levering van stikstof. “Ons mengsel Nitrafix bevat vlinderbloemigen voor stikstofbinding uit de lucht en daarbij bladkool en bladraap die sterk zijn in N-fixatie en nalevering. Nitrafix gaat groen de winter over en is ook geschikt als gewas voor GLB-groenbedekking.” Voor het verhogen van het organische stofgehalte in de bodem zijn Orgamax of Greencover NKG goede keuzes.”
Online keuzetool groenbemesters
Met onze online keuzetool selecteer je eenvoudig de geschikte groenbemesters aan de hand van je teeltdoel en de evt. te bestrijden aaltjes. Naar de tool >