'Ook in Flevoland en Limburg verstuift gewas'

Haanstra refereert aan het spreekwoord ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. ‘We hebben voor heel Nederland een vrijstelling aangevraagd. Als Texel en de Veenkoloniën die nu krijgen, moeten de andere gebieden deze ook krijgen.’
Extra gevoelig
Volgens Haanstra is het goed dat er voorwaarden worden gesteld aan het verlenen van een vrijstelling. ‘De telers moeten zelf ook maatregelen hebben genomen om te proberen verstuiving voor te zijn.’ Grond die eenmaal in het voorjaar is verstoven, blijft extra gevoelig. Telers moeten de ruimte hebben om zelf hun verantwoordelijkheid te kunnen nemen, aldus LTO.
Staatssecretaris Dijksma verleende een tijdelijke vrijstelling voor stuifbestrijding voor percelen bouwland, gelegen op zand- en lössgronden in het Veenkoloniale gebied en op Texel. De vrijstelling is vanaf vandaag van kracht en geldt tot 1 juni 2014. Voorwaarde is dat op de percelen een gewas is ingezaaid, geplant of gepoot.
Vijfde actieprogramma
De regeling was al geruime tijd toegezegd, maar de besluiten in Brussel over het vijfde actieprogramma lieten lang op zich wachten. De regeling voor stuifbestrijding maakt daar onderdeel van uit en kon pas afgegeven worden nadat Brussel zijn fiat daarvoor gegeven had.
LTO is wel blij dat voor de Veenkoloniën en Texel een tijdelijke vrijstelling is verleend.