'Tekort aan plantbeschikbare calcium'

Calcium komt in steeds meer bodem- en gewasanalyses als tekort naar voren. Bij een tekort aan calcium is er grote kans op kwaliteitsschade. Bij aardappelen kan er daardoor sprake zijn van bruine vlekken, losse schil en holle harten. Onder andere voor aardappelen, asperges, sla en uien staat het belang onomstotelijk vast, aldus BLGG. Daarnaast zorgt calcium voor een goede bodemstructuur en minder slempgevoeligheid van de grond.
Verschillen tussen percelen
Volgens Arjan Reijneveld, productmanager bij BLGG AgroXpertus, vallen vooral de enorme verschillen tussen percelen op. ‘We zien het op alle grondsoorten terug. Bij vrij jonge klei zal een deel van de koolzure kalk afbreken en zo continu voor wat calciumaanvoer zorgen. Bij oudere gronden is dat anders. Daar is de koolzure kalk ‘inert’ geworden. Het breekt niet of nauwelijks meer af en levert dus niet of nauwelijks calcium.’
De calciumcijfers spreken voor zich. Op zandgrond bijvoorbeeld heeft 60 procent van de akkerbouwpercelen te weinig calcium. Dit geldt ook voor 71 procent van de fruitpercelen, 71 procent van het maïsland en voor 49 procent van de vollegrondpercelen.
Vergeten element
Calcium was lang een ‘vergeten element’. Reijneveld: ‘Een bladbespuiting kan heel nuttig zijn, maar een bodem moet ook gerepareerd worden. Sommige gewassen, zoals kool, gebruiken 80 kg calcium per hectare. Daar voldoet geen enkele bladbemesting aan. Graan verbruikt zo’n 5 kg calcium per hectare. Gewassen zoals maïs en uien verbruiken 20 tot 50 kg per hectare.’
Optimale calciumgift
Een optimale calciumgift is vooral bij aanvang van de teelt belangrijk. Alleen de jonge wortelpunten die nog niet zijn verkurkt, kunnen het element opnemen. Bij gewassen die wat minder jonge wortels ontwikkelen, neemt de plant dus vrijwel alle calcium op aan het begin van de teelt voor de gehele teeltperiode. Eventuele tekorten zijn pas later te zien en zijn dan moeilijk te corrigeren.
Tijdens het seizoen kan bij een aantal gewassen nog bladvoeding met calcium toegepast worden. Meststoffen met calcium zijn onder meer kalk, gips, brandkalk, schuimaarde, bladmeststoffen, blendings, KAS en steeds meer specifieke Ca-meststoffen, aldus BLGG.

Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.
Tekst: BLGG
Beeld: Fenneke Wiepkema