Bert Smit, WER: ‘Fritesmarkt wordt meer een vraagmarkt’
Dat wil niet zeggen dat telers niet meer alert hoeven te zijn bij de contractonderhandelingen, voegt hij daaraan toe. „De industrie zal nog steeds op het scherpst van de snede willen contracteren.”
Kostprijscalculator
Smit is positief gestemd over de groeiende bewustheid van akkerbouwers waar het gaat om hun kostprijs. Nieuwe initiatieven om die bewustheid verder te vergroten, zoals de kostprijscalculator van de Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC), juicht hij dan ook toe. „Zo’n instrument helpt telers bij de contractonderhandelingen. In het verleden werden er wel contracten getekend waarvan de betreffende telers op voorhand al wisten dat de geboden prijs te laag was.”
Een rekeninstrument als de kostprijscalculator helpt telers beter inzicht te krijgen. „De kostprijs is niet voor iedereen gelijk. De kracht van zo’n instrument is dat de telers zelf kunnen uitrekenen waar ze staan, zodat ze vervolgens met veel meer kennis en informatie de onderhandelingen ingaan.”
‘Zwaar onderhandelingstool’
WEcR heeft op verzoek van de POC de kostprijscalculator doorberekend. Het Wageningse instituut is daarbij tot nagenoeg vergelijkbare resultaten gekomen. Deze uitkomst bevestigt volgens POC-voorzitter Jasper Roubos de waarde van de calculator. „Het is een zwaar onderhandelingstool in de gesprekken over de contracten.”
De calculator is opgezet met stakeholders Flynth, Countus, Alfa, Delphy, LTO, NAV en ABN Amro. Tot overeenstemming is gekomen hoe de kostprijs berekend dient te worden.
De kostprijscalculator wordt jaarlijks aangepast en verbeterd en bevat onder meer afspraken over hoe kostprijsberekeningen moeten worden uitgevoerd voor consumptieaardappeltelers en een lijst met onderdelen voor een kostprijsberekening van consumptieaardappelen. De calculator is beschikbaar voor leden van de POC.