Optimaliseer je bouwplan met groenbemesters: van gezonde bodem naar succesvolle oogst
Verbeterde bodemstructuur en opbouw van organische stof
Een laag organisch stofgehalte en een slechte bodemstructuur zijn een groot probleem voor veel akkerbouwers. Groenbemesters dragen bij aan een betere vruchtbaarheid van de bodem en versterken de weerbaarheid van gewassen tegen ziektes en extreme weersomstandigheden, zoals droogte en hevige neerslag. Daarnaast bevorderen groenbemesters de bewerkbaarheid van de bodem en zorgen ze ervoor dat gewassen dieper kunnen wortelen, waardoor ze meer vocht en voedingsstoffen kunnen opnemen. Een goede bodemstructuur zorgt er bovendien voor dat vocht en voedingsstoffen beter worden vastgehouden, wat ten goede komt aan de opbrengst van het volggewas.
Bestrijden van schadelijke aaltjes en stimuleren van biodiversiteit
Een ander belangrijk voordeel van groenbemesters is hun vermogen om schadelijke aaltjes te bestrijden. Aaltjes kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan gewassen, wat resulteert in opbrengstverliezen. Door de juiste groenbemester te kiezen, kun je actief aaltjes bestrijden en zo de opbrengst van het volggewas verhogen. Daarnaast dragen groenbemesters bij aan het bevorderen van de onder- en bovengrondse biodiversiteit. Met name groenbemestermengsels trekken bijen, vlinders en andere insecten aan. Tegelijkertijd zorgen deze mengsels voor een rijk bodemleven, waardoor schadelijke organismen minder snel de overhand krijgen.
Groenbemesters als onmisbaar onderdeel van het bouwplan
Beschouw groenbemesters als een onmisbaar onderdeel van het bouwplan. De opbouw van organische stof is een langdurig proces en vereist continu onderhoud. Wanneer de hoeveelheid organische stof in de bodem laag is, kan het jaren duren om dit weer op een gezond niveau te brengen. Daarom adviseren wij je om elk jaar groenbemesters op te nemen in je bouwplan, om zo bij te dragen aan de opbouw van organische stof en daarmee aan de structuur, gezondheid en vruchtbaarheid van de bodem.
Kies de juiste groenbemester voor een succesvolle teelt
Bij de keuze van een groenbemester is het bouwplan altijd het uitgangspunt. Het gewas dat het volgende jaar geteeld gaat worden moet zo optimaal kunnen groeien. Het is dan ook belangrijk om per gewas te kijken welke uitdagingen er op het perceel kunnen worden verwacht, denk hierbij aan verminderde bodemstructuur of specifieke aaltjes bij bijvoorbeeld suikerbieten, aardappelen of uien. Kies op basis hiervan een groenbemester die zorgt voor een gezonde bodem, zodat de volgteelt zo succesvol mogelijk is. Daarnaast kun je extra doelstellingen met je perceel hebben, zoals meer biodiversiteit of drogestofproductie, ook hiervoor zijn specifieke groenbemesters beschikbaar.
Maximale organische stofproductie? Kies Vital Earth – Humus N-Fix
Dit groenbemestermengsel bestaat uit Japanse haver, zomerwikke, facelia en inkarnaatklaver, die samenwerken om de bodemstructuur te verbeteren, organische stof op te bouwen en stikstof vast te leggen. Japanse haver speelt een sleutelrol door maar liefst 1500 kilo effectieve organische stof per hectare te leveren, wat de vruchtbaarheid, bewerkbaarheid en het watervasthoudend vermogen van de bodem verhoogt. Dit draagt bij aan een hogere en gezondere opbrengst van het volggewas. De vlinderbloemigen in het mengsel binden stikstof uit de lucht, wat fungeert als een natuurlijke bemesting en de noodzaak voor stikstofbemesting vermindert.
Investeer in een gezondere bodem voor een succesvolle oogst
Een gezonde bodem is van onschatbare waarde en verdient de nodige aandacht. Door groenbemesters op te nemen in het bouwplan en te kiezen voor de juiste rassen, investeer je in de toekomst van je gewassen en draag je bij aan een duurzame akkerbouwpraktijk. Samen werken we aan een gezondere bodem voor een succesvolle oogst.