FAVV waarschuwt telers voor bruinrot
‘Er blijft dus gevaar op besmetting van de aardappelteelten via het oppervlaktewater. Vandaar dat wij de telers er op willen wijzen dat het verboden is om oppervlaktewater te gebruiken bij de teelt van aardappelen, maar ook van tomaten en aubergines’, aldus het Voedselagentschap op de Belgische nieuwssite Vilt.
Op grond van de verspreiding van de bacterie in de verschillende waterlopen is een beschermingszone afgebakend die 44 gemeenten omvat. In deze gemeenten is het verboden om oppervlaktewater op welke manier dan ook te gebruiken bij de teelt van aardappelen, tomaten en aubergines. In andere gewassen mag beregend worden met oppervlaktewater, mits alle nodige voorzorgsmaatregelen zijn genomen om te voorkomen dat het water en de daarvoor gebruikte beregeningsinstallatie niet in aanraking komen met de aardappelpercelen.
Areaal aanmelden
Aardappeltelers in de 44 gemeenten moeten voor 30 april melding doen van percelen met aardappelen van 10 are of groter.
Het Voedselagentschap wijst de telers nog op de noodzaak van het naleven van de maatregelen. Wie dat niet doet, kan bij een eventuele besmetting volledig aansprakelijk worden gesteld. Daarmee kan hun recht op schadevergoeding in het gedrang komen.
Volledig aansprakelijk
Het Voedselagentschap wil er alle betrokken spelers op wijzen dat het noodzakelijk is om alle maatregelen nauwgezet toe te passen. ‘Doen ze dit niet, dan kunnen ze bij eventuele besmetting volledig aansprakelijk worden gesteld en in dat geval kan hun recht op schadevergoeding in het gedrang komen’, aldus het agentschap.