Delphy breidt wateronderzoek uit met stikstofefficiëntie en buffering
Dankzij de natte winter en het natte voorjaar is het de laatste jaren steeds duidelijker geworden dat klimaatverandering in vele gedaantes verschijnt, geeft Delphy aan. Nederland heeft te maken met zowel te natte als te droge situaties. De laatste jaren is het steeds duidelijker geworden dat water de belangrijkste grondstof is voor plantengroei, aldus de organisatie.
In 2019 is Delphy op proefboerderij Rusthoeve gestart met het eerste onderzoek naar druppelirrigatie. Nu is dit een groot deel van het onderzoek op de Rusthoeve.
Investeren in wateropslag
Naast efficiënt omgaan met de beschikbare hoeveelheid zoet water is ook het opslaan of bufferen van water van groot belang. „Het is na deze natte winter niet voor te stellen, maar enkele zomers geleden dreigden zelfs rivieren minder water te gaan aanvoeren.” De drie partijen gaan dan ook samen op de Rusthoeve investeren in meer wateropslag.
Een ander belangrijk aspect is dat de landbouw ook te maken heeft met een matige stikstofefficiëntie. Daarom wordt in opdracht van de Provincie Zeeland een onderzoek uitgebreid naar aardappelen (twee rassen) en zaaiuien waarin stikstoftrappen en waterhoeveelheden zijn aangelegd: kan de stikstof beter worden benut als dit ook via druppelslangen wordt gegeven (fertigatie)?
Behalve de gebruikelijke waarnemingen zoals Delphy die in haar onderzoeksprotocol uitvoert, wordt er ook gekeken naar het stikstofgehalte in het profiel bij de verschillende objecten.
Sensoren en metingen
Hier ziet Delphy grote mogelijkheden om meer met sensoren en metingen beter in de teelt te sturen. Dit zal uiteindelijk leiden tot een meer geautomatiseerde teelt, verwacht de organisatie. „Een glastuinbouwmatige aanpak van precisie akkerbouw.” Delphy ziet water, samen met bodem, als een van de sleutels naar een volhoudbare landbouw.