Update graanoogst: wintergerst komt in hele land droog van het land
Bij akkerbouwer Teunissen in Wekerom (GD) klinken tevreden geluiden. „We zijn begonnen, en toen het vochtgehalte goed bleek te zijn, zijn we doorgegaan.” Dankzij de felle zon droogt het gewas snel. „Het vochtgehalte zit rond de 11 procent. Dat hadden we zelf ook niet verwacht”, vertelt Bep Teunissen, die samen met man Cees en hun zoon boert. De wintergerst wordt lokaal afgezet als veevoer.
„En ineens is het zomer”, reageert Aart den Bakker, manager afzet graan bij Agrifirm. „Met het oog op de regen die voor het eind van de week wordt voorzien, worden de percelen die rijp zijn nu gepakt.”
Droog
Zondag zijn de eerste percelen al gedorst, weet Den Bakker. Over de opbrengsten durft hij nog geen concrete uitspraken te doen. „De eerste monsters zien er goed droog uit, maar dat kan van perceel tot perceel verschillen.”
Ook in het zuidwesten zijn de eerste percelen wintergerst er af. De vochtpercentages vallen erg mee, zegt Bram de Visser van CZAV. „12,5 tot 13 procent.” De opbrengsten van deze eerste leveringen schat hij op 9 tot 10 ton. De Visser maakt zich, gezien de weersomstandigheden, wel zorgen over de opbrengsten van de rest van de graanoogst.
De tekst gaat verder na de tweets
Leon Peters uit het Limburgse Montfort was gisteren ook aan het dorsen. De akkerbouwer had het ras Zebra begin oktober gezaaid. Ook in dit gewas waren de vochtgehaltes laag: 11,2 tot 13 procent. De opbrengst valt echter tegen, zegt hij. „Met 6 ton houdt het op.”
Minder dan vorig jaar
Bij Swifterbant (FL) waren akkerbouwers Van der Eijk dinsdag bezig met de gerstoogst. De akkerbouwer is tevreden over de opbrengsten, al kan hij qua tonnages nog geen exacte opbrengsten geven. „Het is wat minder dan vorig jaar, maar daar was ik ook wel van uitgegaan, gezien dit voorjaar”, zegt Pieter van der Eijk. Het vochtgehalte lijkt goed: 15 tot 16 procent.