Suiker Unie: let op invert suikerbieten

In het kader van de nieuwe doelstelling ‘1890’ - 18 procent suiker en 90 ton bieten in 2018 in Nederland - is het belangrijk om ook te sturen op invert, aldus de agrarische dienst.
Onderzoek
‘We zijn momenteel aan het onderzoeken wat bietentelers kunnen doen om invert te voorkomen’, zegt Rik Gengler, Manager Agrarische Dienst Noord. ‘Bietsuiker bestaat voornamelijk uit sacharose. Als sacharose splitst, ontstaat er invert. Dat kan doordat de bieten zijn gaan rotten, bevroren zijn geweest of door ziekten.’
Kwaliteitsoverzicht
Telers van Suiker Unie hebben een kwaliteitsoverzicht ontvangen van hun bietenleveringen met daarop de invertwaarden. Ligt de invertwaarde op 4 of lager, dan is de beoordeling goed. ‘Maar bij een niveau hoger dan 8 is er wel wat met de bieten aan de hand’, zegt Gengler.
Goede bewaring
De telers krijgen ook een brochure over invert. Met deze informatie kunnen ze meer inzicht krijgen in de bietenkwaliteit en kunnen ze mogelijk maatregelen nemen om deze verder te verbeteren. Volgens Gengler lijkt het erop dat een goede bewaring een goed stuurmiddel is om invert tegen te gaan.
Kijk hier voor de brochure over Invert.