‘Nieuw GLB biedt kansen voor akkervogels’

Akkerbouwers op het Zuid-Hollandse eiland zaaiden de afgelopen 2 jaar zomer- en winterakkers voor akkervogels in. Het voornaamste doel was het aantrekken en laten overwinteren van deze vogels in een hoogproductieve landbouwomgeving als de Hoeksche Waard. ‘Door de aanleg van vogelakkers met zaadhoudende planten komt er meer voedsel beschikbaar’, zegt Joke de Geus van LTO Noord Vakgroep Akkerbouw.
Typerende akkervogels
De vogelakkers trokken groenlingen, vinken, ringmussen en rietgorzen aan. Ook werden er typerende akkervogels zoals de veldleeuwerik, graspieper en partijs op de akkers aangetroffen. Bovendien waren de percelen van waarde voor broedende gele kwikstaarten, veldleeuweriken en kieviten, omdat de zomerakkers in het broedseizoen voor voedsel voor jonge kuikens zorgden.
Hoge wegingsfactor
De deelnemende akkerbouwers zaaiden gemiddeld 0,3 hectare vogelakker in, in totaal 6 hectare.Ze kregen daarvoor een vergoeding, geld dat uit het project ‘Akkervogels in de Hoeksche Waard’ beschikbaar werd gesteld. Maar om het initiatief veilig te stellen voor de toekomst, pleit De Geus ervoor om in de nationale invulling van het nieuwe GLB een hoge wegingsfactor op te nemen voor ecologische aandachtsgebieden, die de biodiversiteit bevorderen.
Slimme landbouw
Volgens De Geus worden akkerbouwers op deze manier gestimuleerd zich in te spannen voor biodiversiteit. ‘Je kunt wel 5 procent van je oppervlakte braak laten liggen, maar dan haal je kostbare grond uit productie en het heeft weinig waarde voor de biodiversiteit. Met het instellen van een hoge wegingsfactor zal je boeren er eerder toe bewegen een kleiner oppervlak kwalitatief goed in te richten.’
Tweede Kamer
De stichting voor agrarisch natuurbeheer Rietgors en H-WodKa hebben hun ideeën hierover naar staatssecretaris Sharon Dijksma gestuurd. Dijksma is momenteel bezig met haar plannen voor de nationale invulling van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. Deze plannen worden in mei naar de Tweede Kamer gestuurd. De definitieve uitwerking moet voor 1 augustus 2014 in Brussel liggen.
Lees het volledige artikel in Agraaf en Stal & Akker van 26 april.