Vooral in Nederland en België veel opkomstproblemen
NEPG: areaal consumptieaardappelen groeit 4 tot 6 procent
De zeer late en moeilijke plantomstandigheden en opkomstproblemen op grote schaal leiden tot zorgen in een aantal belangrijke teeltgebieden. De markt zal dit seizoen vooral worden bepaald door de toename van de verwerkingscapaciteit van de industrie en door de verhouding tussen vraag en aanbod. Volgens de NEPG lijkt deze positie ten gunste te zijn van de telers, maar dit is nog geen garantie voor een duurzame toekomst voor de sector.
Opkomstproblemen
Opkomstproblemen komen volgens de NEPG veel voor: enkele procenten tot zelfs meer dan 80 procent ontkiemt niet, voornamelijk als gevolg van rot pootgoed. Dit komt vooral voor in Nederland en België. Het gebruik van gesneden pootgoed, achterstand bij het poten, veelvuldig ontkiemen, moeilijke pootomstandigheden en veel regen hebben de poot- en opkomstperiode erg ingewikkeld gemaakt, concludeert de telersorganisatie.
Vooral in de Benelux en in delen van Duitsland (waaronder Beieren) zijn percelen afgeschreven als gevolg van de vele regen en overstromingen. Dat leidt volgens de NEPG tot meer vragen dan antwoorden over de toekomstige kwaliteit en kwantiteit van de oogst.
Percelen afgeschreven door kwaliteitsproblemen
In Frankrijk neemt het areaal pootgoed toe en in Nederland is er sprake van een status quo, schrijft de NEPG. Daar komt bij dat honderden hectares te maken hebben met kwaliteitsproblemen doordat ze onder water hebben gestaan. Er zijn volgens de NEPG al percelen afgeschreven. Er is nog geen duidelijke indicatie over de knolzetting en het tal.
De vraag naar grondstof voor de verwerkende industrie neemt in de hele NEPG-zone toe, met name als gevolg van de groei van de verwerkingscapaciteit. De verkoop van diepvrieschips en andere verwerkte producten stabiliseert de laatste tijd echter of is zelfs dalende, aldus NEPG. Dit komt met name door de toenemende concurrentie, niet alleen vanuit Noord-Amerika, maar ook steeds vaker vanuit landen als China, India, Turkije of Argentinië. Telers moeten zich bewust zijn van deze ontwikkelingen bij het plannen van toekomstige investeringen of uitbreidingen, stelt de NEPG.
Risico’s voor telers niet eerder zo groot
De risico’s die aardappeltelers lopen, zijn volgens de telersorganisatie nog nooit zo groot geweest. De combinatie van toenemende problemen door klimaatverandering, de hoge druk van phytophthora en de resistentie tegen een aantal nieuwe phytophthora stammen, het kleinere aanbod van fungiciden en het gebruik van (chips-)aardappelrassen die vatbaar zijn voor phytophthora maken de teelt steeds riskanter. NEPG: „Akkerbouwers moeten telen wat ze redelijkerwijs en duurzaam kunnen behappen, rekening houdend met de toenemende extreme weersomstandigheden en de beschikbaarheid van zoet water.”