Column: Jaap Kodde: de laarzen staan bij de achterdeur
Over de jaren zeventig en regen gesproken: 7 juni 1979 staat in mijn geheugen gegrift toen in Dronten plaatselijk 114 millimeter neerslag in zeer korte tijd werd gemeten en de akkers totaal onder water stonden. Vermeldenswaard is dat klimaatverandering toen nog niet actueel was.
Sinds medio oktober 2023 staan de laarzen van de boeren al bij de achterdeur van hun huis: geulen graven en greppels frezen was op veel percelen hard nodig. De angst voor plensbuien in de zomerperiode zit er bij de boeren nog goed in.
Beregeningsinstallaties
Vorige week leek het erop dat een droge periode was aangebroken. De beregeningsinstallaties werden al bij veel akkerbouwers in Flevoland tevoorschijn gehaald.
De gewassen zijn door de nattigheid zwak in hun ontwikkeling en dit was de laatste dagen al duidelijk zichtbaar aan de vale kleur op veel percelen. Fel zonnig en warm weer is hierbij fataal voor de planten en ook de slechte structuur van de bodem bij de voorjaarswerkzaamheden telt hierbij mee.
De weervoorspellingen werden echter gecorrigeerd met toch weer regen van betekenis. Beregenen is momenteel niet nodig.
Wat hebben we nu in de laatste twee jaar van de natte voorjaarswerkzaamheden geleerd?
Wat hebben we nu in de laatste twee jaar van de natte voorjaarswerkzaamheden geleerd? Moeten we preventieve maatregelen gaan nemen voor afwatering bij veel neerslag?
De inklinking van de jonge zeeklei in Flevoland is zeker op veel plaatsen zichtbaar. Hierdoor worden al veel percelen geëgaliseerd en nieuwe drainage aangelegd. Greppels frezen op percelen na het zaaien en poten waar egaliseren niet mogelijk is.
Een perceel zavelgrond met een afslibbaar gehalte van 40 procent waar vorig jaar in de herfst een groenbemester is gezaaid en waar geen kerende grondbewerking is toegepast, was het laatste perceel op de boerderij waar begin mei consumptieaardappelen werden gepoot. De stand van het gewas is nu redelijk tot goed te noemen.
Geduld hebben
Duidelijk is dat je vooral in een nat voorjaar geduld moet hebben wanneer je gaat poten. Een leermoment is wel hoe dit gewas zich in de zomer verder ontwikkelt.
De voorjaarswerkzaamheden in ons land duurden dit jaar ruim drie maanden. Dat is uitzonderlijk lang te noemen. Hoe de gewassen de zomer doorkomen en hoe de oogst wordt, is spannend.
Maar hoe de markt er over drie maanden uitziet, wordt misschien nog wel veel spannender.