Eerste ‘Phytophthora-kaart’ van Europa
De inventarisatie gebeurde afgelopen jaar binnen het Europese samenwerkingsverband EuroBlight, waarin onderzoeksinstituten en het aardappelbedrijfsleven samenwerken aan verduurzaming van de aardappelteelt en met name de beheersing van deze hardnekkige aardappelziekte.
Genetische ‘vingerafdrukken
Buitendienstmedewerkers van gewasbeschermingsfirma’s en aardappelkweekbedrijven verzamelden in totaal 795 monsters. Met een techniek, die afkomstig is uit de forensische wereld, maakten zij genetische ‘vingerafdrukken’, door aangetaste plantendelen langs een speciale kaart te strijken. Op twee laboratoria, bij het James Hutton Institute in Schotland en bij Wageningen UR, zijn de monsters geanalyseerd. De resultaten worden centraal opgeslagen bij de universiteit van Aarhus in Denemarken.
Europese inventarisatie krijgt vervolg
In Nederland gebeurt het in kaart brengen van de populaties al langer, en is er ook zicht op hoe de populaties zich in de loop der jaren ontwikkelen. Ook de Europese inventarisatie krijgt in 2014 een vervolg, want juist de verschuivingen in de populaties biedt waardevolle informatie. Dit helpt kweekbedrijven bij de keuze van rassen, vergroot de betrouwbaarheid van ziektewaarschuwingssystemen en maakt een gerichte inzet van gewasbeschermingsmiddelen mogelijk.
Tekst: PRI
Beeld: Agrifirm Plant