KAVB: 'Middelengebruik in lelieteelt binnen vijf jaar gelijk aan de akkerbouwgewassen'
Met deze ambitie pakt de lelieteelt zelf de regie en gaat verder dan de onlangs aangenomen motie in de Tweede Kamer die was gebaseerd op de Greendeal om 50 procent te reduceren. „We zien als sector een grote vraag vanuit de samenleving naar verduurzaming op het gebied van gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Met deze grote ambitie laten we zien dat het ons menens is”, stelt Hester Maij, voorzitter van de KAVB.
Voorbeeldtelers
„Er zijn al telers, zoals Leo van de Westelaken uit Noord-Brabant en Cock Hulsebosch uit Noord-Holland, die op akkers al zodanig hebben gereduceerd dat ze evenveel gebruiken als akkerbouwgewassen. Er is afgelopen jaren veel kennis verzameld in verschillende projecten om te reduceren. Deze kennis kunnen telers nu gebruiken in de bedrijfsvoering”, zegt lelieteler en lid van de productgroep Lelie van de KAVB, Marcel Markhorst.
Hoe? Lelietelers kunnen nu al gebruik maken van de ervaring bij lopende projecten. Zo zijn in het door LNV geïnitieerde Uitvoeringsprogramma Duurzame Gewasbeschermingsmiddelen de eerste resultaten zichtbaar in de projecten binnen Duurzame Bollenteelt Drenthe.
Onderzoeken
Een ander voorbeeld volgens de KAVB is 'fieldlab bol'. Hierbij werken twaalf bollentelers en drie kennisinstellingen intensief samen voor het ontwikkelen van een duurzame teelt, met geld vanuit de sector. De Stichting ROL (regionaal onderzoek lelieteelt) doet proeven en onderzoek in onder andere vergaande reductie van gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Telers gaan deze en andere kennis delen om te komen tot de ambitie waarin de Leliesector drastisch snijdt in gewasbeschermingsmiddelengebruik.
„Met deze ambitie gaat de lelieteelt graag het gesprek aan met de nieuwe minister van landbouw (Femke Wiersma), de provinciebestuurders en buren van telers voor het behoud van een vitale en duurzame lelieteelt in Nederland”, benadrukt Maij.