Benut vroege oogst wintergerst voor bodemverbetering
Drie opties als volgende stap na oogst wintergerst
1: groenbemester zaaien
2: draineren en kilveren
3: grondbewerking voor slakkenbestrijding
Vroeg groenbemesters zaaien
Ga je niet draineren, dan is dit het moment om een groenbemester te zaaien. De vroege inzaai van groenbemesters zorgt voor de maximale vastlegging van effectieve organische stof en/of aaltjesbestrijding. Hoe langer het groeiseizoen, hoe groter de aaltjesreductie óf hoe meer organische stof aanvulling als daar de focus op ligt. Wintergerst is dus een gewas bij uitstek om je bodem en bouwplan weerbaarder te maken tegen weersextremen.
Percelen draineren na wintergerst
Nu de wintergerst vroeg van het land is, kun je die kans benutten om je land onder goede omstandigheden te draineren en te kilveren. Dit is belangrijk, omdat je met drainage je percelen extra weerbaar maakt tegen klimaatverandering. Buien worden steeds extremer, dus een goede waterhuishouding is van groot belang, vooral in teelten zoals aardappelen. Uiteraard kun je na draineren en kilveren ook kiezen voor het zaaien van een groenbemester.
Grondbewerking voor slakkenbestrijding
De meest effectieve manier om slakken te bestrijden, is door ze uit te drogen. Dit doe je door het land op hete, droge dagen open te trekken met een cultivator. Dit bij voorkeur een aantal keer herhalen. De komende periode biedt een redelijke kans op droge dagen, dus maak hier optimaal gebruik van nu de wintergerst vroeg van het land is. Aan het einde van de zomer kan je alsnog een groenbemester inzaaien, zoals gele mosterd.
Meer weten?
Advies op maat? Je teeltspecialist denkt graag met je mee:
Tekst: Limagrain Nederland BV