‘Geld reserveren voor onderzoek in uien’

Per jaar gaat circa 5 procent van de oogst in het veld verloren door problemen. Daarna verliest een teler nog eens 5 procent in de bewaring. ‘Globaal een omzetverlies van 10 tot 20 miljoen euro. Daar is het verlies aan goede naam en dus exportmarkten nog niet eens bij gerekend’, zei Gijsbrecht Gunter, voorzitter van het comité Uienhandel van Frugi Venta.
Onderzoek te versnipperd
Hij pleitte er voor dat iedere uienteler 10 euro per hectare uien betaalt om het gezamenlijk onderzoek in de benen te houden. ‘Het onderzoek van nu is veel te versnipperd.’
Akkerbouwers zijn te veel met zichzelf bezig, meende Gunter. ‘Ondertussen verschrompelt onze goede naam op de wereldmarkt.’ Hij mist een duidelijk signaal vanuit de brancheorganisaties. ‘Die zijn aan zet, maar je hoort ze niet. Ze zijn niet bezig met de kwaliteit van ons exportproduct.’
‘Met alleen chemie redden we het niet’
De sector is te veel gericht op het oplossen van de problemen met chemie, vond akkerbouwer Philip Kroes. ‘Maar met chemie gaan we het niet redden. Veel telers zijn bereid 50 tot 100 euro te betalen voor een extra bespuiting, om een ziekte de baas te worden of te blijven. Maar waarom investeren we dat bedrag niet in de aanpak van de problemen, dus in onderzoek.’
Als iedere teler een bedrag per hectare uien inlegt, kan een organisatie als het Uien Innovatie en Kenniscentrum (UIKC) daar onderzoek voor doen. Belangrijk, stelde Kroes. ‘We moeten immers topspul uit de schuur leveren.’
Bewaring
Maar niet alleen op het veld valt nog veel te leren. ‘Ook bij de bewaring is nog veel te winnen. Iedereen loopt hard op het veld, maar als het product in de schuur ligt, gaan we achterover leunen’, aldus Kroes.