Oogst wintergerst bijna halverwege: opbrengsten ondergemiddeld
Nadat het dorsen afgelopen week weer tijdelijk stil was komen te liggen door lokale buien kwam de oogst gisteren weer op gang. Met nieuwe (zware) buien in het vooruitzicht is de kans groot dat het dorsen weer tot stilstand komt.
In het zuiden is ruim de helft van het areaal wintergerst gedorst, geeft Bram de Visser van CZAV aan. In het werkgebied van Agrifirm is ongeveer eenderde deel geoogst, aldus Aart den Bakker. „Met een paar dagen mooi weer kan er heel wat gebeuren.” Ook in Noord-Holland is ongeveer een derde deel er af, zegt Jeroen de Schutter van CAV Agrotheek. De oogst van wintergerst is eind juni begonnen.
Opbrengsten 'gewoontjes'
Bij CZAV liggen de opbrengsten rond 7 tot 8,5 ton per hectare. „Maar er zijn meer bij de 7 dan bij de 8.” Den Bakker geeft aan dat de Agrifirm-telers spreken over opbrengsten die ‘gewoontjes’ zijn. „Dus ondergemiddeld.” De Schutter spreekt eveneens over 8 tot 8,5 ton. „Gezien de groeiomstandigheden - relatief weinig zonuren - was dit te verwachten.”
De vochtgehaltes van de gerst die tot nu toe is gedorst, zijn relatief laag. Den Bakker: „Gisteren zaten we onder 15 procent, zelfs partijen met 13 procent. Het is echter sterk afhankelijk van waar je zit en hoe de weersomstandigheden zijn.”
De Visser vreest voor de regen die voor de komende dagen is voorzien. „Neerslag en een flinke wind kunnen leiden tot legering. Ik zag de eerste percelen al.” Problemen met schot zijn er volgens hem nog niet.
Kleiner areaal wintergerst
Het areaal wintergerst is dit jaar met 10,6 procent afgenomen naar ruim 13.000 hectare, met name als gevolg van de slechte weersomstandigheden in het najaar van 2023. In totaal wordt dit jaar 39.000 hectare zomer- en wintergerst geteeld, zo blijkt uit de voorlopige areaalcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).