Topvrouw HAK: consumenten moeten wennen dat niet alle groenten het hele jaar beschikbaar zijn
HAK heeft een moeilijk jaar achter de rug door de vele neerslag. De oogst van boerenkool, rabarber en spinazie valt tegen. Nu zijn de dorpewten, wortelen en sperbiezonen aan de beurt. „Je ziet dat het heel moeizaam gaat. Het is duwen en trekken met telers en andere partners om de oogst van het land te krijgen”, duidt Freid bij De Standaard.
Door het veranderende klimaat worden oogsten in de toekomst minder voorspelbaar en gaan extreme weersomstandigheden, zoals de vele neerslag van dit jaar, leiden tot schaarste van bepaalde producten, verwacht de CEO van Hak. Gaat dat in de toekomst ook leiden tot lege schappen? Dat vindt Freid lastig om in te schatten. „Wij halen de groenten van het land in het seizoen, dan wecken we ze en gaan ze in een voorraadkast en hebben we voldoende voorraad tot de volgende oogst. Het voordeel is dat je hierdoor het hele jaar lokale groenten kunt eten.”
Inspelen op seizoenen
Inspelen op steeds veranderende weersomstandigheden is lastig. „Je probeert een voorraad aan te leggen die niet te veel, maar ook niet te weinig is.” Ze relativeert: „Het is eigenlijk niet normaal dat alles er het hele jaar is”, aldus Freid. „Er groeit veel in Nederland, we hebben een vruchtbare delta en veel tot onze beschikking. Maar soms is iets er niet en dan zijn er genoeg andere groenten. We moeten meer met de seizoenen mee bewegen”, concludeert Freid bij De Standaard.