Nat groeiseizoen zorgt voor schifting in rassen wintervlas
Het ras Jade heeft het heel goed gedaan, zegt Sven Bruijns van het Zeeuwse vlasbedrijf. „Die staat er goed tot zeer goed bij.” Een ander ras daarentegen heeft meer last gehad van vorst en water. Daardoor staan deze percelen volgens Bruijns slecht tot zeer slecht. „Op een aantal percelen zagen in het voorjaar al dat er door vorstschade en/ of te veel water een te dunne stand was.”
Vervanger
Dit jaar is de verdeling tussen beide rassen ongeveer 50-50. Volgend jaar moet dat weer aanzienlijk meer Jade worden, net als in het verleden. „Twee jaar geleden was alles Jade. We hebben het andere ras ingezet als mogelijke vervanger richting de toekomst. Dit ras deed het in Frankrijk goed.”
Het is volgens Bruijns het eerste jaar dat zo nadrukkelijk naar voren komt dat het andere ras minder sterk is op ongunstige weersomstandigheden, met name op de zwaardere gronden. „Vorig jaar waren de omstandigheden ook niet ideaal, maar toen heeft het zich nog wel hersteld. Dit jaar is dat dus duidelijk niet het geval.”
Verhouding wintervlas en zomervlas
De wintervlas is in oktober gezaaid. Normaal bestaat het areaal vlas van Bruijns in Nederland voor circa 70 procent uit wintervlas, de rest is zomervlas. Door het natte najaar van 2023 lukte het veel telers niet om tijdig wintervlas in te zaaien, waardoor er meer zomervlas is ingezaaid. De verhouding is nu circa 40 procent wintervlas en 60 procent zomervlas. Die verschuiving zorgt volgens Bruijns voor een wat latere oogstpiek, maar dat hoeft volgens hem geen probleem te zijn.
Het areaal vlas is dit jaar bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. In Nederland staat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) circa 3.500 hectare.