Bladschimmel in bieten breidt zich steeds verder uit
In bietenpercelen in de IRS-gebieden Zeeuwse Eilanden en Friesland-klei is cercospora en roest aangetroffen en in het IRS-gebied Groningen-klei is cercospora gevonden. Afgelopen week werd cercospora gevonden in bietenpercelen in de IRS-gebieden Oost-Brabant, Oost- en Zuid-Flevoland, Gelderland en Zeeuws-Vlaanderen. Daarnaast ook in de Noordoostpolder, de West-Brabantse klei en Zuid-Holland waar bovendien roest werd gesignaleerd.
Wekelijks controleren
Voor de IRS-bladschimmelwaarschuwingsdienst aanleiding om telers in deze IRS-gebieden te adviseren om alert te zijn en hun bietenpercelen wekelijks te controleren en bij het vinden van vlekjes cercospora, stemphylium of een andere bladschimmel een bespuiting uit te voeren. Bij twijfel adviseert het IRS om contact op te nemen met de teeltadviseur. Twijfelt ook hij/zij dan kan er contact worden gezocht met IRS Diagnostiek. De waarschuwingen voor de overige gebieden zijn te vinden op de bladschimmelkaart.
Los van de regio adviseert het IRS de telers in alle regio’s de suikerbieten regelmatig te controleren op bladschimmels. Voor de aantastingsbeelden en bestrijdingsadviezen van bladschimmels verwijst het IRS naar de bladschimmelpagina op www.irs.nl/bladschimmelpagina.
Bespuiting
Is er sprake van een aantasting en is een fungiciden bespuiting noodzakelijk, dan adviseert het IRS om deze uit te voeren op rechtopstaand, fris blad. Slaphangend bietenblad neemt fungiciden minder goed op. Daarnaast is het advies om de fungiciden te spuiten op een droog gewas en daarbij rekening te houden met een aandroogtijd van 1-2 uur.
Streef naar een zo goed mogelijke indringing en bedekking van het gewas. Vaak is spuiten met 300 liter water per hectare voldoende om een goede verdeling van het fungicide te krijgen. Bij warm weer in een droge periode, als het bietenblad snel slap hangt, verbetert het toevoegen van Promotor de opname van de fungiciden in het blad en de effectiviteit van een bespuiting.