Twee opties voor gewaskeuze EFA-gebieden

In het nieuwe GLB zijn 3 vergroeningsmaatregelen opgenomen. Naast het behoud van permanent grasland en gewasdiversificatie is er de verplichting om te zorgen dat 5 procent van het bouwland ecologisch aandachtsgebied is. Dijksma heeft er voor de Nederlandse invulling voor gekozen om een aantal opties van de generieke lijst open te stellen. Daarnaast biedt de staatssecretaris de optie om te kiezen voor het ‘equivalente pakket’.
De generieke lijst
Van de generieke lijst stelt Dijksma die opties open die in Nederland aan de orde zijn en in voldoende mate bijdragen aan de biodiversiteit. Boeren kunnen één of meer van de volgende invullingen kiezen: onbeheerde akkerranden, bepaalde stikstofbindende gewassen (eiwitgewassen), vanggewassen, mits voorafgaand vezelgewassen zijn geteeld en wilgenhakhout.
Akkerbouw-randenpakket
In het equivalente ‘akkerbouw-randenpakket’ moet de verplichting voor tenminste 30 procent van de gewogen oppervlakte voor ecologische aandachtsgebieden worden ingevuld met een beheerde akkerrand. De mengsels waarmee deze akkerrand mogen worden ingezaaid, worden nog vastgesteld en met name gericht zijn op bijen en functionele agrobiodiversiteit.
Agrarisch natuurbeheer
De overige 70 procent van de verplichting voor ecologische aandachtsgebieden mag worden ingevuld met aan de beheerde akkerrand grenzende sloten, de stikstofbindende gewassen die op de generieke lijst staan, alle vanggewassen zonder verdere beperkingen (met inachtneming van de Europese voorschriften) en landschapselementen waarvoor een agrarisch-natuurbeheercontract voor onderhoud en beheer is afgesloten.
Minimaal productieverlies
Dijksma is van mening dat zij met deze keuzen de kansen voor de vergroening optimaal benut door een minimaal productieverlies te koppelen aan winst voor de biodiversiteit. Met soepelere invulling zou er tegenover de vergroeningspremie geen merkbare biodiversiteitswinst staan, terwijl een striktere invulling zou leiden tot onnodig productieverlies, aldus de staatssecretaris.

Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.
Tekst: Ministerie van EZ
Beeld: Ellen Meinen