Japans-Nederlandse samenwerking
High-tech sensoren, drones en voorspellende modellen voor aardappelteelt en veredeling
Projectleider Rick van de Zedde bespreekt in zijn lezing voorbeelden van hoe we op de oogstmachine knollen kunnen tellen en meten met camera’s. Hij laat zien hoe we de ontwikkeling van knollen ondergronds in potten kunnen meten met elektrische impedantietechnologie (EIT) en radar. Daarnaast legt hij uit hoe we drone-data kunnen gebruiken om rassen te screenen in veredelingsprogramma’s en om opbrengstvoorspellingen via modellen nauwkeuriger te maken. Hij presenteert resultaten uit de Japans-Nederlandse PPS Transition Towards a Data Driven Agriculture (TTADDA).
Afgelopen december werd het vierjarige TTADDA-project succesvol afgerond, met aanzienlijke internationale aandacht en bijdragen van partners uit zowel Nederland als Japan. Het project heeft geleid tot baanbrekende innovaties in de landbouwtechnologie, waaronder:
- Ontwikkeling van een methode door OnePlanet om met elektrische impedantietomografie (EIT) aardappelen ondergronds te meten, resulterend in 3D-kaarten van de ondergrond.
- Creatie van een visueel opbrengstkaartsysteem door Kubota, dat aardappeloogsten nauwkeurig in kaart brengt en per knol kwaliteit en gewicht inschat.
- Wekelijkse UAV-beelden van Solynta aardappelhybriden, waarmee bodembedekking gemeten en vergeleken werd met handmatige metingen, leidend tot een hogere interesse in drone-gebaseerde veredeling.
- Implementatie van een geautomatiseerd UAV-systeem met DeepLab en detectron 2, dat kritieke gewaseigenschappen evalueert en nauwkeurige gegevensverwerking mogelijk maakt.
Deze resultaten markeren belangrijke stappen in precisielandbouw en internationale samenwerking, en verbeteren de beoordeling en opbrengst van aardappelvariëteiten.
Meer informatie klik hier
Locatie: Kennisruimte 1
Tijd: 13.00 uur
Spreker: Rick van de Zedde, Program manager Autonomous Cultivation & CTO NPEC Wageningen University & Research