‘Meer antioxidanten in biologisch voedsel'

Uit het onderzoek van Newcastle University blijkt dat producten uit de biologische landbouw gemiddeld, over verschillende regio’s en productieseizoenen gemeten, meer antioxidanten en minder cadmium en pesticiden residuen bevatten dan de niet-biologische varianten.
Restanten pesticiden
In niet-biologische gewassen worden 4 keer zo vaak restanten van pesticiden gevonden dan in biologische gewassen. In biologische gewassen lagen de concentraties van het zware metaal cadmium 48 procent lager dan in niet-biologische gewassen. Ook werden in biologische gewassen aanzienlijk lagere concentraties stikstof gevonden.
Wetenschappelijke discussie
Wetenschappelijk is er veel discussie of biologisch gezonder is, zegt Bionext-directeur Bavo van den Idsert. ‘Dat is het belang van deze nieuwe, grote metastudie.’ Veel antioxidanten worden door wetenschappers in verband gebracht met een verlaagd risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.
Tekst: Bionext
Beeld: Fenneke Wiepkema