
Stikstofruimte groenbemesters verruimen met BlueN®

In de praktijk betekent dit dat er in de meeste gevallen geen gebruik gemaakt mag worden van extra stikstofruimte voor de teelt van groenbemesters. Met andere woorden; er mág wel bemest worden, maar er is geen extra ruimte voor in het bouwplan op bedrijfsniveau. Echter zijn er ook andere manieren om stikstof beschikbaar maken voor de groenbemester teelt.
BlueN® biedt ruimte!
BlueN® mag toegepast worden op het gewas, zonder dat dit invloed heeft op de totale gebruiksruimte in het bouwplan. BlueN® kan het gewas gedurende de groeizame periode van het groenbemester gewas zorgen voor ongeveer 2 tot 3 kg N per week. We adviseren daarbij wel om (indien mogelijk) een (kleine) startgift te geven, op die manier zorg je voor een vlotte vegetatieve beginontwikkeling en wordt de vertering van stroresten bevorderd. Naast dat BlueN® het gewas voorziet van stikstof, bevordert het ook de fotosynthese van het gewas.
BlueN® in de proeven
In 2022 is er bij WUR open teelten te Lelystad een proef uitgevoerd in verschillende groenbemestergewassen in verschillende bemestingstrappen. De foto’s zijn genomen van een grasgroenbemester, ingezaaid met Italiaans raaigras. Het gras is ingezaaid op 5 augustus, de bespuiting met BlueN® is gedaan op 29 augustus. De foto’s zijn gemaakt op 4 oktober.
Op 14 november heeft de WUR een bepaling gedaan van de drogestof opbrengst van het proefveld. In de onderstaande tabellen staan de resultaten van Gele mosterd en Italiaans raaigras.
Al met al kunnen we concluderen dat BlueN® zeker (een deel van) het weg vallen van de beschikbare stikstofruimte kan vervangen.