‘Effect sancties Rusland op export onzeker’
Het beeld is niet gunstig, zegt directeur Leon van Meir van het gelijknamige uienexportbedrijf in Steenbergen. Hij voegt daar wel aan toe dat het koffiedik kijken is wat de gevolgen zijn voor de langere termijn. ‘Het eerste half jaar hebben we er in ieder geval geen last van, want de export naar Rusland vindt meestal in het voorjaar plaats.’
Negatieve stemming
De sancties kunnen wel leiden tot een negatieve stemming. ‘Met het vooruitzicht op minder afzetmogelijkheden willen mensen misschien sneller verkopen, waardoor de prijs gaat zakken’, aldus Van Meir. ‘Maar het kan nog echt alle kanten op gaan.’
Rusland is dit seizoen goed voor circa 74.000 ton Nederlandse uien.
Export consumptieaardappel nog op slot
De export van consumptieaardappelen naar Rusland zit nog steeds op slot, de uitvoer van pootaardappelen is sinds maart weer toegestaan. Omdat de grens sinds juni 2013 lange tijd gesloten bleef, is de handel dit seizoen massaal op zoek gegaan naar andere afzetmarkten, waardoor Rusland veel minder Nederlandse aardappelen heeft gekregen. ‘Misschien dat de grens voor Nederlandse aardappelen volgend jaar weer open gaat, we moeten afwachten’, zegt NAO-voorzitter Kees van Arendonk. Hij verwacht voor de korte termijn dan ook geen (grote) consequenties.
Tik voor graanmarkten
De landbouw lijkt bij de handelssancties van de EU en de VS tegen Rusland buiten schot te blijven. Maar via de financiële sector kunnen graanmarkten alsnog worden geraakt. Dat is dan vanwege zogenaamde ‘Letters of Credit’ (LoCs), een financiëel instrument bij internationale handel dat het risico van niet-betaling voor de verkopende partij vermindert. Veel van deze LoCs voor de Russische graanexport worden uitgegeven door de Russian Agricultural Bank, een staatsbank die is opgezet om Russische landbouwers te ondersteunen. Die bank werkt samen met internationale banken om de LoCs aan te kunnen bieden. Maar als de handelssancties financiële instituties in Rusland treffen, zal die bank dat niet meer kunnen doen. De Russische graanexporten zullen dan een stuk stroever gaan lopen.
De graanmarkten hebben nu een Russische recordoogst van 57,5 miljoen ton in de prijzen ingecalculeerd. Het land zou daardoor 20 miljoen ton op de wereldmarkt afzetten. Maar een stroevere handel zal de export laten dalen en geeft een opwaartse druk aan prijzen.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Fenneke Wiepkema