Gele erwten als rustgewas: dit zijn de voordelen
Waarom kiezen voor gele erwten?
1. Vroegruimende teelt, mogelijkheid tot bestrijding pp-aaltje
Gele erwten zijn vroeg van het land, vergelijkbaar met wintergerst. Dat betekent dat je na een erwtenteelt goed een tagetes in kunt zaaien na de oogst midden juli tot begin augustus. Zo kun je problemen met pratylenchus penetrans optimaal onder controle houden.
2. Vlinderbloemig gewas, vraagt weinig input
De erwtenteelt is een mooie bouwplanverruiming als rustgewas. Erwten vragen weinig input als het gaat over stikstof, chemie en water. Het is een oogstzekere teelt, die ook op de lichtere zandgronden goed toepasbaar is. Door de vroege bloei heb je namelijk nog minder last van de zomerdroogte.
3. Verschillende toepassingen, zowel food als feed
Er zijn diverse manieren om gele erwten toe te passen. Je kunt de erwt in mengteelt met gerst inzaaien en als gehele plantsilage (GPS) oogsten voor veevoer. Een tweede optie is te kiezen voor droog te oogsten erwten – dat kan zowel worden ingezet richting veevoer als afzetmogelijkheden in humane consumptie. Dit is een veelbelovende afzetmarkt, zeker door de steeds grotere vraag naar plantaardige eiwitten voor toepassingen binnen de voedselindustrie.
Voedererwten met hoge opbrengstpotentie
De gele erwt is zowel een zetmeelgewas als een eiwitgewas. De voederwaarde van droog te oogsten erwten zit rond de 40% zetmeel en tussen de 18 en 25% eiwit. Een opbrengst van 4 tot 6 ton is zeker haalbaar met deze teelt. Aanbevolen rassen zijn Tiberius en LG Corvet – deze geven vlotte groei en goede onkruidonderdrukking en een zeer goed, stevig gewas.
In deze video vertelt teeltspecialist Ludwig Oevermans over deze teelt en zijn voordelen:
Meer weten over de teelt van erwten? Neem contact op met je teeltspecialist:
Tekst: Limagrain Nederland BV