Brancheorganisatie Akkerbouw opgericht
Het gezamenlijke akkerbouwbedrijfsleven (uitgangsmateriaal, teelt, handel en verwerking)
ziet deze samenwerking als voorwaarde om succesvol te kunnen inspelen op de steeds hogere eisen die aan de sector worden gesteld op het gebied van kwaliteit, gezondheid en
duurzaamheid.
Erkenning aanvragen
De BO Akkerbouw zal bij de Nederlandse overheid erkenning aanvragen als Brancheorganisatie, conform Europees recht, waardoor in gevallen waar sprake is van een groot sectoraal en publiek belang afspraken algemeen verbindend verklaard kunnen worden.
Minister Kamp van Economische Zaken heeft vorige maand nog in een brief aan de Kamer (zie bijlage) gemeld dat hij brancheorganisaties alleen per teelt wil erkennen. Hij gaf expliciet aan een algemeen verbindend verklaring niet goed te keuren, omdat de akkerbouw in de Europese verordening namelijk geen sector is. Hier worden de afzonderlijke gewassen gezien als sector.
Overleg met ministerie van EZ
Volgens tijdelijk voorzitter Bram Bierens is er echter voortdurend overleg met het ministerie van EZ over de erkenning van een brancheorganisatie akkerbouw. ‘We zijn gezamenlijk bezig om te kijken of die ruimte wordt gegeven door Brussel. Ik heb goede hoop dat dat lukt.’
Een brancheorganisatie per teelt is in de akkerbouw niet werkbaar, zegt Bierens. ‘Omdat er geen boeren zijn die alleen maar aardappelen of graan verbouwen. Een akkerbouwer teelt meerdere gewassen.’ Akkerbouwers hebben volgens Bierens behoefte aan één brancheorganisatie voor alle akkerbouwproducten.
Gezamenlijk initiatief
De akkerbouwsector richt de brancheorganisatie op omdat het Productschap Akkerbouw per 1 januari verdwijnt. De BO Akkerbouw is een gezamenlijk initiatief van Vakgroep Akkerbouw LTO, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, NAJK, Cosun, Nederlandse Aardappel Organisatie, Avebe, CZAV, VlasenHennep.nl, Koninklijke Vereniging het Comité van Graanhandelaren, Agrifirm Plant, Plantum, Vavi en de Nederlandse Vereniging van Kwekers van Graszoden.