‘Boycot gevolgen voor export pootgoed’
De Russische premier Dmitry Medvedev heeft een lijst gepubliceerd met daarin de goederen die Rusland niet meer zal importeren uit de EU, VS, Australië, Canada en Noorwegen. Het gaat onder meer om groente, (eetbare) wortelvruchten en aardappelen. Daarnaast staan er fruit, noten, vis en vlees- en zuivelproducten op.
‘Zulke signalen zijn nooit goed. Een boycot beïnvloedt de vraag en aanbod. Dat levert een prijsdruk op’, vertelt Hiddema.
Op slot
Afgelopen april en mei verscheepte Nederland volgens de akkerbouwvoorman voor 10.000 ton pootgoed naar Rusland. Dat is maar een klein percentage van de 750.000 ton dat Nederland jaarlijks aan pootgoed exporteert. De export naar Rusland is dit jaar aanzienlijk kleiner, omdat de uitvoer van pootaardappelen pas sinds maart weer is toegestaan. De export van consumptieaardappelen naar Rusland zit nog steeds op slot.
De blokkade het exportbelang, verwacht Hiddema. ‘Het potentieel in Rusland is groot. Het land ligt bovendien relatief dicht bij.’
Het is niet de eerste keer dat Nederland wordt geconfronteerd met een blokkade. Afgelopen voorjaar ging de Russische grens pas na intensief overleg weer open voor Hollands pootgoed. „Ze wilden het graag hebben”, aldus Hiddema.
‘Gezamenlijk gevolgen boycot opvangen’
LTO Nederland roept het kabinet en de Europese Commissie op om de gevolgen van de Russische handelsboycot voor boeren en tuinders op te vangen. Volgens Albert Jan Maat, voorzitter LTO Nederland, heeft de boycot grote gevolgen voor de land- en tuinbouw in Europa en dus ook voor Nederland.
‘Nederland is de op één na grootste exporteur van land- en tuinbouwproducten ter wereld. Rusland is een belangrijke afnemer’, stelt Maat. LTO steunt het beleid van de Nederlandse overheid en benadrukt dat dezelfde overheid ook consequent moet zijn in het opvangen van de gevolgen van dit beleid.
Prijzen op de Europese markt dalen
Vanwege de omvang van de export zullen de gevolgen groot zijn voor de land- en tuinbouwsector. ‘De boycot heeft niet alleen consequenties voor de afzet van producten, maar ook de prijzen op de Europese markt. We gaan er van uit dat die dalen als gevolg van overschotten. Vanuit deze overweging deed LTO vorige week al een oproep aan het kabinet voor het nemen van crisismaatregelen. We denken dan aan het uit de markt nemen van producten of het tijdelijk opslaan ervan. Daar kan de Europese Unie ook een rol in spelen.’
De totale export van de land- en tuinbouwsector bedroeg volgens het CBS in 2013 78 miljard euro per jaar. Het grootste gedeelte hiervan is de export van groenten en fruit, gevolgd door bloemen en planten. Daarna volgen vlees en zuivel. In totaal gaat er 1,5 miljard euro jaarlijks naar Rusland.
Lees alles over deze kwestie in het Dossier Export naar Rusland
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Tekst: LTO
Beeld: Fenneke Wiepkema