Groei pootgoed stagneert door droogte
„In Het Bildt is het hele groeiseizoen droog gebleven. Ik schat dat daardoor ongeveer 10 procent van de ongeveer 200 aardappelrassen die we verbouwen voortijdig afsterft.” Dat zegt Upt Hiddema, voorzitter LTO werkgroep pootaardappelen. Voor de problemen zorgt het gebrek aan neerslag vooralsnog niet. „Het wachten is op water zodat de grond rul wordt en het rooien kan beginnen”, vertelt Hiddema. „Dat er nu al aardappelrassen op een eind zijn hoeft geen probleem te zijn. We leveren pootgoed aan 90 landen, en die hebben allemaal hun eigen wensen en eisen.”
Groei staat stil
NAV-voorzitter en akkerbouwer Teun de Jong in Sint Annaparochie schat dat de opbrengstderving van pootaardappelen als gevolg van het neerslagtekort kan oplopen tot 20 procent. „Rassen die normaal 35 ton opleveren, geven nu een opbrengst van 27 tot 28 ton.” Een deel van het probleem van de lagere opbrengst ligt volgens De Jong in het voorjaar toen er rond eind april juist veel regen viel. „De aardappelen zijn relatief laat, in mei, gepoot. De grond was toen nog nat. De aardappelplanten waren lui waardoor ze minder wortels vormden.”
Volgens De Jong is de gezondheid van de aardappelen in orde. „Het tal van de knollen is goed, maar ze zijn niet volgroeid. Maar het probleem voor de fritesaardappelen is groter. De grofheid komt juist in de maand augustus. Die groei staat nu stil.”
Het beregenen van de aardappelen is volgens de NAV-voorzitter langs de Friese kuststrook uitgesloten. „In de grond zit brak water en oppervlaktewater mogen we vanwege bruinrotgevaar niet gebruiken. We kunnen dus niet bijsturen.”
20 mm neerslag
De hoeveelheid neerslag die in de maand juli in Nederland is gevallen, verschilt zeer sterk per regio, blijkt uit cijfers van het KNMI. Akkerbouwers in het noorden van Friesland (omgeving Sint Annaparochie) hebben in juli plaatselijk nog geen 20 mm regen gehad. In heel Noordwest-Friesland, viel deze maand nog geen 40 mm neerslag.
De rest van Friesland, het grootste deel van Groningen en noordwesthoek van Drenthe kregen in de maand juli iets meer regen, maar kampen ook met een tekort. Hier viel in één maand tijd 40 tot 80 mm neerslag.
Bonte verkleuringen bietenblad
Niet alleen aardappelen ondervinden de nadelige effect van het neerslag tekort, ook bieten hebben er last van, zo meldt Cosun. ‘Daar waar de structuur slecht is, laten bietenpercelen de symptomen goed zien door de bonte verkleuringen van het bietenblad. De vochttoestand voor de suikerbieten is wisselend: voldoende vochtig tot droog. In de kleigebieden ondervinden de bieten er over het algemeen nog geen last van. Kleigronden met een goede structuur zijn vaak vochtopgevend en droge perioden in de zomer zijn vaak juist gunstig.’