Bemesten met een robot
Aanleiding voor de bouw van deze robot is de aanzwellende stroom van reststromen. Deze zijn vaak te weinig geconcentreerd in nutriënten, dus te volumineus en daardoor te zwaar om bruikbaar te zijn in de huidige praktijk. Daar is tijd geld en daarom maakt men zo min mogelijk repeterende bewegingen.
Gevolg: zware breedwerkende machines. Efficiënt met het oog op de hoge arbeidskosten, maar goed voor de bodem is het niet. De grenzen zijn zo langzamerhand bereikt, zegt Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van Rijenbemesting (NCOR.).
Het principe is simpel, stelt NCOR: koppel een precisiebemester achter de Greenbot, plaats een docking station op de kopakker, bestaande uit twee voorraadvaten: één met de dunne fractie van drijfmest en één met vloeibaar starterfosfaat uit struviet en programmeer de robot zo, dat deze na elke omgang gaat bijvullen uit de voorraadvaten. Op deze manier worden de meststoffen zonder structuurbederf emissieloos en plaatsspecifiek gedoseerd in de wortelzone.
Het prototype van de bemestingsrobot, geschikt voor toediening van genoemde twee klimaatvriendelijke meststoffen in de aardappelteelt in twee ruggen kunt u zien op het mechanisatieveld van de Aardappeldemodag op 20 augustus a.s. bij PPO-Westmaas, Groeneweg 3. Bezoek daarvoor stand nr. 151 van het Demoproject Schoon, Zuinig & Precies Bemesten, een project gesubsidieerd door de Nederlandse en Europese overheid, onder leiding van ZLTO uitgevoerd door DLV-Plant en CLM, in samenwerking met NCOR.