‘Denk niet: ringrot overkomt mij niet’
In het najaar van 2010 sloeg het noodlot voor de eerste keer toe op het akkerbouwbedrijf van Harmannus en Antoine Eising. Een moment dat vader en zoon nooit weer zullen vergeten. „We kregen een brief van de NVWA waarin stond dat ons bedrijf, samen met nog 18 collega’s, klonaal verwant was aan een besmetting elders in Flevoland. We zaten per direct op slot, er mocht geen aardappel meer het erf af”, vertelt Eising senior. „We konden dus wel stoppen met sorteren.”
'Je wordt geleefd'
Een harde klap. „Dat valt koud op je dak.” De emotie is een kleine vier jaar na dato nog op zijn gezicht af te lezen. Zeker de eerste dagen na de slechte tijding zijn emotievol. „Je wordt geleefd”, beschrijft hij de situatie.
Wat deze periode hen vooral heeft bijgebracht, is het belang van ontsmetten. „Daar zijn we nu veel scherper op”, zegt Harmannus Eising. Ze houden onder meer een logboek bij van alle activiteiten. Ook zijn ze alert op grond. „Werkelijk alle grond van een teler gaat terug naar die teler. Zelfs de grond uit de stofzuiger.”
Lees de uitgebreide interviews met Eising en zijn eveneens getroffen collega Paul van Til in het vakblad Akker dat zaterdag 16 augustus is verschenen. Dit nummer staat in het teken van ‘schone teelt’, wat ook het thema is van de Aardappeldemodag.
Lees ook het dossier Ringrot op Akkerwijzer