‘Importstop kost sector 1 miljard euro’

Door de importstop valt een belangrijke exportmarkt weg voor de Nederlandse producenten en handelaren. Nederlandse bedrijven nemen ruim een derde van de totale EU-export van groenten en fruit naar Rusland voor hun rekening. De importstop raakt deze bedrijven dan ook ‘onevenredig hard’, aldus de organisaties.
Indirecte schade door prijsdaling niet meegerekend
Het schadebedrag staat voor de waarde van de export. Niet meegewogen is de indirecte schade door prijsdaling. Vanuit heel Europa komt het voor Rusland bestemde volume direct extra beschikbaar op de Europese markt. Deze is daar niet klaar voor met prijsdaling als gevolg, stellen de vakorganisaties.
Europa exporteert jaarlijks 2.607.000 ton groenten en fruit naar Rusland. 30 Procent daarvan komt van Nederlandse handelsbedrijven. (783.000 ton). Het grootste deel daarvan is in Nederland geproduceerd (567.000 ton), de rest in overige EU landen. Daarnaast importeert Nederland nog eens 121.000 ton groenten en fruit vanuit niet EU-landen, om dat vervolgens weer te exporteren naar Rusland.
Groothandel en voedingsmiddelenindustrie
Van de bijna 4.000 bedrijven die in 2013 goederen exporteerden naar Rusland, wordt ongeveer 10 procent direct geraakt door de Russische goederenboycot. Het gaat hierbij vooral om de groothandel en de voedingsmiddelenindustrie, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).