Wat brengt koolzaad in je bouwplan
Winterkoolzaad past op alle gronden en geldt in het GLB als rustgewas en als eco-activiteit. De vroege oogst vanaf medio geeft oogstspreiding en mogelijkheden voor een geslaagde nateelt. Ook is er minder risico op zomerdroogte en een natte oogst. In NV-gebieden profiteren koolzaadtelers van de hogere N-gebruiksnorm van het gewas. Het is ook een ideale invulling van het verplichte rustgewas op lichte gronden.
Koolzaad heeft diepgroeiende penwortels en dat is goed voor de bodemstructuur. Wintertarwe laat na een voorvrucht koolzaad een meeropbrengst van 10% zien en door tarwe af te wisselen met koolzaad heb je ook minder problemen met voetziekte in tarwe.
Bekijk de aanbevolen koolzaadrassen >
Ritnaalden bestrijden
Koolzaad heeft nog een andere grote plus: het is in tegenstelling tot veel andere rustgewassen geen waardplant voor ritnaalden. Door verdwijnen van middelen en de gemiddeld hogere temperatuur neemt de schade door ritnaalden enorm toe. Deze larven van de kniptor veroorzaken plantwegval, opbrengstderving en tasten de kwaliteit van o.a. aardappelen, uien, peen en mais aan.
Uitruil van percelen tussen akkerbouwers en veehouders kan meer risico op ritnaalden geven vanwege gescheurd grasland. Graslanden bevatten vaak een hoge dichtheid schadelijke ritnaalden. Bij een volgteelt op een gescheurde grasmat ondervinden de volggewassen vaak ritnaaldschade.
Om ritnaaldgevoelige gewassen te beschermen, zijn slimme keuzes in bouwplanverband noodzakelijk. Telen van winterkoolzaad helpt daarin, want koolzaad is geen waardplant voor schadelijke ritnaalden. De kniptorren leggen hier geen eitjes waarmee je de opbouw van de populatie doorbreekt.
Meer weten?
Raadpleeg onze nieuwe whitepaper koolzaad > of vraag je teeltspecialist om advies:
Tekst: Limagrain Nederland BV