Langdurige schimmelweer maakt Sclerotinia bespuiting bonen actueel
Het duurt niet lang meer voor de bloemknoppen verschijnen in de vroegst gezaaide boontjes. En de omstandigheden voor Sclerotinia zijn gunstig geweest en blijven dat waarschijnlijk nog wel even. Tijd voor de eerste bespuiting tegen schimmelziekten. Tim Dheygere geeft praktische tips.
Voordat hij de aanpak van de schimmels bespreekt, blikt gewasbeschermingsadviseur Tim Dheygere van Syngenta even terug op het seizoen tot nu toe. “Het zaaien van de boontjes was dit voorjaar sterk verlaat. Dat had natuurlijk alles te maken met de weersomstandigheden. Op dit moment staan de boontjes er redelijk goed bij.
Schimmelweer
“Het is eigenlijk al wekenlang schimmelweer”, vervolgt Tim zijn verhaal. “We hebben regelmatig neerslag gehad en de laatste tijd redelijk hoge temperaturen. Sclerotinia zal nu wel wakker zijn. De sclerotien hebben genoeg kansen gehad om te kiemen en de paddenstoeltjes kunnen nieuwe sporen gaan loslaten. Maar het echte gevaar dreigt natuurlijk vooral in de periode direct na de bloei. Als de afvallende bloemblaadjes gaan rotten op het blad krijg je perfecte invalspoorten voor de sclerotinia-sporen. Het is nu de tijd om het blad te beschermen om te voorkomen dat de sporen daar kunnen kiemen.”
Behalve de gunstige omstandigheden voor Sclerotinia is er nog een reden om binnenkort de eerste bespuiting uit te voeren.
Tim:
“Bij de huidige temperaturen vormen de boontjes razendsnel nog een paar nieuwe bladlagen. Als je niet op tijd spuit, kom je straks niet meer bij het onderste blad. Dus altijd spuiten in het stadium van de witte knop. Daar is wat mij betreft geen discussie over mogelijk. Dan heb je de onderste bladlagen goed beschermd. Je kunt Sclerotinia beter nu preventief aanpakken dan spijt krijgen dat je te laat was.”
Voorkeur voor SWITCH®
Voor de 1e bespuiting adviseert de gewasbeschermingsadviseur om te spuiten met Switch. “Die is met 2 actieve stoffen de sterkste uit ons pakket en heeft daarom de voorkeur.” Ook een tweede bespuiting is volgens Tim een uitgemaakte zaak. “In andere jaren laat je die bespuiting nog wel eens achterwege als het lang droog is na de eerste bespuiting. Maar de kans daarop acht ik klein als ik naar de weersverwachting kijk. Bovendien bescherm je met een 2e bespuiting je gewas ook tegen Botrytis. Zodra de peultjes in de planten hangen neemt het risico op die schimmel toe. Na een lastig voorjaar verdienen de gewassen gewoon een optimale bescherming.”
De middelkeuze kan de teler laten afhangen van de ziektedruk, stelt Dheygere: “Bij hoge druk zou ik nog een keer spuiten met SWITCH®. Als de risico’s minder groot zijn is GEOXE® ook een goede optie. De teler kan dat prima zelf inschatten samen met zijn adviseur.”
Praktische spuittips
Voor een optimaal effect van de bespuiting(en) heeft Tim nog wel een paar nuttige tips.
“Een uitvloeier toevoegen is altijd zinvol. En bezuinig niet op water want met een grovere druppel kom je nou eenmaal dieper in het gewas. Gebruik dus zeker 350 – 400 liter water per hectare. Maar het allerbelangrijkste is de timing van de eerste bespuiting. En daar moetje nu niet te lang meer mee wachten.”