Aardappel heel efficiënt met water
Gewasecoloog Anton Haverkort van Wageningen Universiteit vertelt dat in het Duurzaamheidsverslag van HZPC.
De productie van voedsel is verantwoordelijk voor 85% van het jaarlijkse waterverbruik in de wereld. De gemiddelde wereldwijde ‘waterfootprint’ van aardappelen is 290 liter per kilo. In Nederland met hoge opbrengsten en veel bewolking is dat slechts 100 liter per kilo.
Een aardappel heeft zo’n 10 mm water per ton opbrengst nodig.
Het verwerken van aardappelen kost juist veel water. Voor de productie van 1 kilo chips is gemiddeld 1040 liter water nodig.
Grondwater raakt op
De waterfootprint wordt steeds belangrijker. ‘Er zijn veel plekken op de wereld waar het grondwater dreigt op te raken’, zegt Haverkort. ‘Intensievere teelt zorgt ervoor dat het grondwaterpeil steeds verder zakt. India, China en bijvoorbeeld ook Saudi-Arabië zijn voorbeelden van zulke gebieden.'
Tekst: Peter van Houweling
Beeld: Peter van Houweling