‘Bladgezondheid wordt steeds belangrijker in bietenras’
In de tijd waarin het aanbod van gewasbeschermingsmiddelen tegen ziekten en plagen afneemt, is het zaak om het blad groen te houden tot het eind van de teelt, stelt Agroservice Manager suikerbieten Leon Rommens van zaadbedrijf KWS. „Groen blad is immers een succesfactor voor een goede suikerproductie.”
Cercospora is de belangrijkste bietenziekte in Europa. Bij sterke aantastingen door de schimmel gaat een groot deel van het blad van de bietenplant verloren. Als reactie gaat de plant nieuw blad vormen en dat gaat ten koste van de suikeropbrengst. Cercospora zorgde ook dit jaar weer voor de nodige waarschuwingen van het IRS aan telers. Inmiddels is de ziekte in alle teeltgebieden aangetroffen in bietenpercelen.
Tijdig acteren
Omdat alle beschikbare gewasbeschermingsmiddelen tegen cercospora een preventieve werking hebben, is het van belang tijdig te acteren op infectieperiodes. „Begin met een fungicidebespuiting zodra de allereerste vlekjes aanwezig zijn in het gewas”, zegt Rommens. Cercospora is weersafhankelijk en gedijt goed bij hoge temperaturen en vochtig weer.
Het is van belang om de populatie van de schimmels zo laag mogelijk te houden. Een belangrijke factor hierin is een ruime rotatie (ruimer dan 1:4). Dat gaat verder dan de teelt van bieten, benadrukt Rommens. Achtergebleven gewasresten kunnen in een volgend jaar opnieuw besmettingsbronnen zijn. „Probeer het blad na de oogst zo diep mogelijk onder te werken.”
Perceelskeuze
Ook wijst hij in dit verband op de relatie met perceelskeuze. „Teel geen bieten op een perceel grenzend aan een perceel waar in het jaar daarvoor bieten hebben gestaan. Een achtergebleven blad met cercospora kan de bron van nieuwe besmettingen op het naastgelegen perceel zijn.”
Daarnaast is het volgens hem verstandig om vanuit ziektepreventie geen bietenhoop op het land te leggen. „De resten die achterblijven zijn weer potentiële besmettingsbronnen voor volgend jaar.”
CR+ rassen
Ook in de veredeling wordt veel aandacht geschonken aan de bladgezondheid van de suikerbiet. Inmiddels zijn er dan ook CR+ rassen beschikbaar met het hoogst haalbare bladgezondheidscijfer 9. Bij een verwachte hoge cercosporadruk is het raadzaam te kiezen voor rassen op de Rassenlijst met een goede bladgezondheid.