Fotoserie: Lagere aardappelopbrengsten voor Flevolandse akkerbouwer
Dit perceel, met de rassen Alegria, Agria en Bildtstar, lag er goed bij. „We hebben op dit perceel eigenlijk geen last van te veel water gehad”, vertelt de akkerbouwer. „Toch ging het vroeg tekenen, het gewas hield ermee op. En dan is het klaar.” Ook andere rassen gingen vroeger dan normaal onderuit. „De Innovators gaan nu al op hun retour. Daar zit niet meer dan 45 ton onder, als ik het zo inschat.”
De stemming op de aardappelmarkt is nog matig, al heeft Meijer wel de verwachting dat deze nog zal bijtrekken. De Alegria’s teelt hij op contract, maar een deel van zijn Bildtstars is vrij. „Die prijs lijkt goed. Deze aardappelen moeten het dit jaar gaan maken. Al hoop ik dat de rest ook nog wel mee gaat doen in de prijsstijgingen.” Meijer teelt een deel van zijn aardappelen op contract, deels vrij en deels in de pool. Deze aardappelen zijn af land afgeleverd aan PolderPotato.
De tekst gaat verder na de foto's
De tegenvallende opbrengsten zijn op zich geen probleem voor zijn contract: Meijer werkt bij voorkeur met hectare-contracten. „Ik teken nooit een tonnencontract. Je wilt niet voor 50 ton tekenen en uiteindelijk 40 ton oogsten, waarop je de rest moet bijkopen. Dat gebeurt vaak in jaren waarin de prijzen op de vrije markt hoog zijn.”
Witlofpennen
Op dit perceel teelde Meijer vorig jaar witlofpennen. De achtergebleven (delen van) pennen zijn dit voorjaar weer opgekomen, maar daar hadden de aardappelen geen last van, zegt de akkerbouwer. „Ze kregen pas de kans toen het aardappelloof inzakte.”
Door de vele regen gevolgd door de zon is de bovenlaag van de grond de afgelopen weken opgedroogd. „De structuur is niet al te mooi, en er gaan wel wat kluiten mee de kipper in.”
AVR rooier
Hij rooit zijn aardappelen met een vierrijige AVR. Aan de voorkant van de trekker hangt een loofklapper met zijafvoer. „Zo heb ik altijd een schoon rooibed.”