Fotoserie: Parijse wortelen rooien over de grens
„Het rooien verloopt mooi”, zegt Alwin Hut. „We hebben geen last van nattigheid of slechte plekken.” Het rooien gebeurt met en Ploeger AR-4BX. De wortelen op het perceel in Duitsland hebben een groeiseizoen van om en nabij 100 dagen gehad.
De opbrengst lijkt tot dusver vrij aardig, schat Hut. Tonnen noemt hij niet. „Ik kan wel een inschatting maken van wat er aan tonnen hier van het perceel weggaat, maar het is dan afwachten wat ervan overblijft na het wassen en sorteren waarbij de boven- en ondermaten eruit worden gehaald”, legt hij uit.
De Parijse wortelen worden op het perceel zelf geschoond. Voornamelijk vanuit financieel oogpunt, geeft Hut aan. „Transport is duur. Je wilt daarom zo weinig mogelijk tarra meenemen.”
Eigen oogst
H.S. Agri heeft zelf ook Parijse wortelen in haar bouwplan. Dit jaar zo’n 18,5 hectare, verdeeld over twee percelen (6 en 11 hectare). In het voorjaar waren de zaaiomstandigheden niet ideaal vanwege de natheid, vertelt Hut.
Beide percelen zijn inmiddels gerooid, waarbij afgelopen weekend de laatste wortelen werden geoogst. „Niet veel later dan gemiddeld”, geeft Hut aan. „De kwaliteit was goed, op een paar natte plekken na.”