Sensus ziet ruimte voor groei areaal cichorei
„2023 was een lastig jaar met een wereldwijde terugvallende verkoop”, vertelt René Schunselaar van Sensus. „De resultaten kwamen onder druk te staan. We hebben er keihard aan gewerkt om dit om te draaien en dat is gelukt. Dit jaar gaat de verkoop van inuline weer omhoog en dat betekent dat we meer grondstof nodig hebben.” Schunselaar ziet vooral ook een groeiende vraag naar inuline vanuit de voedingsmarkt als natuurlijk ingrediënt.
Circa 3.000 hectare
Vanuit concurrentieoverwegingen wil Sensus geen uitspraken doen over het areaal cichorei in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd er vorig jaar op circa 3.000 hectare cichorei geteeld.
Eind deze maand wil Sensus akkerbouwers breder informeren over de mogelijkheden om (meer) cichorei te gaan telen. „Dan leggen we de nieuwe contractvoorwaarden neer en leggen we uit hoe we de komende jaren verder willen. Dan gaan we al snel beginnen met de contractering voor 2025.”
Verbeterde conctractvoorwaarden
De conctractvoorwaarden worden ieder jaar besproken met de telersvereniging voor cichorei, en vaak leidt dat tot aanpassingen. Zo is vorig jaar onder meer de basisprijs met 30 euro per ton verhoogd tot 120 euro. Aanvullend kwam er een regiotoeslag die kon oplopen tot 7 euro per ton. Ook konden telers in aanmerking komen voor een duurzaamheidstoeslag van 15 euro per ton cichorei. De prijsverhoging volgde uit een analyse over de afgelopen paar jaar die Sensus samen met de telersvereniging heeft uitgevoerd.