Bio granenoogst 2024: matige opbrengst met regionale verschillen
„Wintergranen hebben na het zaaien alleen maar regen gehad. Het gewas is tijdens de hele groeiperiode vochtig geweest. Dat heeft over het algemeen een lagere opbrengst en mindere kwaliteit tot gevolg. Het hectolitergewicht blijft wat achter en we zien ook problemen met het eiwit.” Goes geeft aan dat er bij de tarwe grote verschillen zichtbaar zijn: van goede baktarwe tot tarwe met mindere kwaliteit. „Sommige plekken hebben echt veel water gehad en door uitspoeling te weinig stikstof gekregen. We zien dat de vroeg gezaaide percelen het minder hebben gedaan dan de wat latere percelen.” In het Noorden van het land, waar minder water is gevallen, is de opbrengst overwegend beter dan in het Zuiden waar veel meer water is gevallen. Gemiddeld is er volgens Goes een opbrengst van ongeveer 5 ton per hectare.
Zomergranen
Er zijn telers die, soms noodgedwongen, hebben gekozen voor zomergranen. Daar lijkt de opbrengst wat beter. Ook de biologische haver is qua opbrengst – 5 à 6 ton per hectare – en kwaliteit goed. Het product heeft een goed hectolitergewicht met een mooie blanke kleur. De zomergerst kent een relatief goede opbrengst (rond de 5 à 6 ton) en kwaliteit. Bij alle granen merkt Goes op: er zijn enorme uitschieters, zowel naar boven als naar beneden.
Prijzen onder de maat
Zowel gangbaar als bio blijven de prijzen ‘onder de maat’. De prijzen zijn vorig jaar erg gedaald, maar de markt zit nu iets positiever in elkaar. Hoewel er in de granenhandel op dit moment geen feeststemming heerst, zet Agrifirm zich in om de granen goed weg te zetten. Een deel van de granen gaan naar bakkers en ontbijtgranenfabrikanten. „We zijn actief in de hele keten om meer bewustwording te creëren. Iedereen spreekt over ‘bio’, maar het lukt nog niet om een graanteelt rendabel te krijgen. We zoeken dus meer toenadering in de keten en dat wordt positief ontvangen. Het is van de zotte dat er graan uit Letland, Estland en Oekraïne hier komt en biotelers weg concurreert.”