Minder borium door klimaatverandering

De voor de plant beschikbare B-voorraad neemt in de monsters die BLGG analyseert af. Volgens Reijneveld is de beschikbaarheid van het uitspoelingsgevoelige element in tien jaar tijd met ongeveer 10 procent afgenomen.
Het sporenelement bindt zich niet of nauwelijks aan de CEC, het klei-humus-complex, maar ook niet aan de nutriënten ijzer, aluminium of calcium, zoals fosfaat doet. Te veel regen in één keer zal borium naar diepere lagen doen verdwijnen, zeht Reijneveld.
Minder borium via mest
Een andere reden die afname van borium in percelen verklaart, is de bemesting. 'Vanwege striktere wetgeving wordt er minder dierlijke mest en daardoor ook minder borium aangevoerd. Ook telers die de fosfaatruimte maximaal opvullen met dierlijke mest, moeten er rekening mee houden dat dit onvoldoende is. Die mest bevat gemiddeld 2 gram borium per kuub. Dat is te weinig bij een lage boriumtoestand. De adviesgift kan op boriumarme gronden oplopen tot 1,5 kg B per hectare.'
Bij mineralisatie van organisch stof komt ook wat B vrij. Dat is volgens de bodemkundige van BLGG toch vaak niet genoeg, zelfs niet bij hoge organische stofgehalten. De kwaliteit van de organsche stof is van belang.
Opbrengst en kwaliteit
BLGG stelt dat boriumtekort zowel de opbrengst als de kwaliteit kan verminderen. Borium speelt een belangrijke rol bij de celdeling van een plant. Ook heeft het een functie in de waterhuishouding van plantencellen en speelt het een rol bij het transport van koolhydraten in de plant. Bekend is hartrot in suikerbieten door boriumgebrek. Maïs kan bij een tekort aan borium een minder goede kolfontwikkeling vertonen en vlinderbloemigen vormen minder wortelknobbeltjes. Ook bij bijvoorbeeld aardappelen, kool en tulpen kan een boriumgebrek de oorzaak zijn van kwaliteitsproblemen.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: BLGG