Granulaat vervangt niet grondontsmetting
Granulaat heeft geen enkel effect op de lokking van cystenaaltjes en werkt ook niet in de cyste. ‘Bij aardappelmoeheid werkt granulaat alleen op de uit de cysten gelokte aaltjes. Deze worden op hun weg naar de wortels verlamd en kunnen daardoor geen schade geven of zich vermeerderen. Dit gebeurt alleen tijdens de aardappelteelt in het voorjaar tot vroege zomer. Granulaten zijn daarom dan ook op dit tijdstip toegelaten’, aldus het HLB.
Bij de aanpak van aardappelmoeheid met resistente aardappelrassen kan granulaat wel een prima ondersteuning bij minder tolerante rassen, meent het HLB. ‘Bij dergelijke rassen kan de groei op delen van percelen die zwaarder zijn besmet met AM, de haarden, sterk worden bevorderd, waardoor de lokking ofwel de bestrijding op juist deze plaatsen veel beter is.’
Bedreiging
Aaltjes kunnen in veel gewassen een bedreiging zijn voor de opbrengst en de kwaliteit van akkerbouw-en bolgewassen. Daarom besteden telers ieder jaar veel geld en tijd aan de beheersing van deze aaltjes. In bepaalde bouwplannen is volgens het HLB één keer in de vijf of zes jaar een natte grondontsmetting uitvoeren een goede methode gebleken om aaltjesschade te beheersen.
Door de nieuwe beperkingen bij het gebruik van Monam valt deze strategie voor een aantal telers af, en zijn ze naarstig op zoek naar alternatieven.