Bufferstroken: maak van de nood een deugd
Welke praktische afwegingen horen er bij het inzetten van een akkerrand als bufferstrook? En hoe kun je door middel van een akkerrand maximale ondersteuning aan de rest van je bouwplan geven?
In de video vertelt productmanager Martijn van Overveld hier meer over:
Akkerranden zaaien
Dit moment in het jaar is zeer geschikt voor het inzaaien van een meerjarige akkerrand, zoals Akkerrand Bloemrijk 2. Dit mengsel is samengesteld uit hardzwenkgras en 10 bloemen- en kruidensoorten, waaronder gipskruid, klaproos, margriet en dille. Zaaiadvies is 32 kg/ha en het advies is om eerst een vals zaaibed te maken, zodat onkruiden minder kans krijgen.
Bestel hier in onze webshop >
Biodiversiteit in meerjarige akkerranden
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar de rol van biodiversiteit is in een meerjarige akkerrand groter dan bij een éénjarige rand. Gezien kortlevende soorten veel meer bloei geven, zou je dat niet verwachten. Maar het heeft alles te maken met de biologie op de bodem. Een meerjarige rand biedt ruimte voor torretjes en kevers om er te overwinteren en bloeit ook vroeger in het voorjaar. Dat maakt het aantrekkelijk voor onder andere de gaasvlieg en zweefvlieg om zich daar te vestigen. Torren zijn namelijk een eiwitbron en de bloemen een nectarbron, dus suiker. Daarmee zit het hele voedingspatroon van zo’n natuurlijke vijand als de gaas- en zweefvlieg in zo’n meerjarige akkerrand.
Akkerrand zaaien in spuitsporen
Het effect van een akkerrand is slechts de eerste tientallen meters zichtbaar in een perceel. Je zou dus kunnen overwegen om ook in de spuitsporen een rand te zaaien om juist die natuurlijke vijanden van plaaginsecten aan te trekken. De gaasvlieg en zweefvlieg zijn de natuurlijke vijanden van de perzikbladluis en de trips in uien.
Uitzondering voor pootgoed
Maar voor pootgoed wil ik daar toch een kanttekening bij zetten. Want uit onderzoek van de Brancheorganisatie Akkerbouw is gebleken dat de zweefvlieg en de gaasvlieg juist verspreiders zijn van bacterieziekte. Probeer de akkerrandmengsels daar dus te focussen aan de randen van het perceel. Overigens zijn de akkerranden wel veilig inzetbaar tegen aardappel-Y-virus.
Virusoverdracht vanuit akkerranden voorkomen
Meerjarige soorten in akkerranden met winterharde soorten kunnen een groene brug vormen in de overwintering van plantenvirussen, zoals het bietenvergelingsvirus. In sommige meerjarige akkerrandmengsels zitten waardplanten voor dit virus. Kies bij inzaai van deze randen dus altijd voor een veilige samenstelling, zoals bij LG Akkerrand Bloemrijk 2.
Meer weten over hoe akkerranden meerwaarde bieden in jouw bouwplan? Vraag het je teeltspecialist:
Tekst: Limagrain Nederland BV