NAV: oneerlijke handel met regelmaat

Het Ministerie van Economische Zaken doet een proef binnen de Gedragscode Eerlijke Handelspraktijken Agrofood. In deze proef is een meldpunt voor klachten ingesteld met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) en LTO in de stuurgroep. Daar komen dus weinig klachten binnen.
In de Tweede Kamer zijn hierover vragen gesteld aan staatssecretaris Dijksma. Ook het Europarlement heeft twijfels of zo’n redelijk vrijblijvende code en meldpunt wel de goede manier is om betere prijzen te krijgen voor boeren en pleit voor minimumregels en sancties die voor alle lidstaten gelden.
Onbekend
Weinig NAV-leden hadden gehoord van de Gedragscode (18 procent) en het meldpunt (10 procent). Van de deelnemers aan de peiling had 72 procent ervaringen met oneerlijke handelspraktijken.
Overschrijding van de betalingstermijn, druk om de prijs te verlagen door twijfel aan de kwaliteit of door discussie over het tarra percentage werden allemaal genoemd door ongeveer een derde van de deelnemers.
Actie ondernemen
Problemen kwamen vooral voor in consumptieaardappelen, uien en groentegewassen. Een derde van de getroffen telers heeft geen actie ondernomen. De rest heeft een betalingsherinnering gestuurd, geklaagd bij de manager van de contactpersoon, de rechtsbijstandverzekering ingeschakeld, een belangenbehartiger of mediator ingeschakeld of zelf juridische stappen ondernomen.
Ruim 90 procent is voorstander van het oprichten van een onafhankelijke Autoriteit Producent en Markt (APM). De NAV pleit voor een aanpak die werkt. Dat kan de oprichting van een Autoriteit Producent en Markt zijn.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes