Fotoserie: Afzet pootgoed vooral in Europa een uitdaging
Het is nog vroeg in het seizoen. Gaby Stet van The Potato Company vindt dat het huidige negatieve sentiment doorslaat op de consumptiemarkt. Hij hoopt op herstel van de prijzen als slechte partijen niet meer op de markt drukken. In het voorjaar kan de prijs van consumptieaardappelen dan misschien wat omhoog in West- en Zuid-Europa. 'En dán moeten wij ons pootgoed daar verkopen', zegt Stet. In zijn ogen kunnen de handelshuizen met goede rassen en kwaliteiten dan toch gebruik maken van hersteld optimisme.
Ook Peter Ton van pootgoedhuis Stet Holland blijft optimistisch. Het is nog zo vroeg in het seizoen, is zijn visie, dat er nog van alles kan gebeuren. De eerste handel op verre bestemmingen verliep goed. Maar op Italië en Spanje verwacht hij misschien wel een kwart minder afzet. Toch kan er volgens Ton ook meer realiteitsbesef komen in die regio. 'Ze hebben de grond. Wat gaan ze dan planten?' Om de overproductie weg te nemen zal het areaal wel omlaag moeten, meent de Stet Holland-directeur, anders smoort de sector zichzelf.
Zelf aan het roer
Ook Matthijs Kloet van Den Hartigh ziet dat bedroevend lage consumptieprijzen in Europa animo voor pootgoedaankopen drukken. Daar tegenover ziet hij goede vraag uit Noord-Afrika. Gericht en op maat telen is het antwoord van Den Hartigh. Spunta doet het handelshuis niet meer. Met eigen rassen van onderscheidende kwaliteit zit het bedrijf zelf achter het roer.
Peter Oldenkamp van KWS Potato zegt dat het leveren van het zich onderscheidende product aan partners het beste is in een moeilijker jaar. Ook hij voelt de stroefheid op de Europese markt bij een goed lopende handel op Midden-Oosten en Noord-Afrika. Toch ook van Oldenkamp optimisme: 'Europa leveren we in het voorjaar en dan is het vast positiever.'
Zetmeel
Jarke Kruize van Semagri ziet voldoende interesse in de exportgebieden, een belangrijke bestemming voor het handelshuis. Met een pakket grof groeiende aardappelen biedt Semagri Noord-Afrika en het Midden-Oosten wat daar gewild is.
Voor Semagri is het relatief nieuwe pakket aan zetmeelrassen daarbij een stabiliserende factor. 'In jaren dat de consumptieaardappelen het goed doen klagen zetmeeltelers, maar in slechte jaren hoor je ze niet', zegt Kruize. Die stabielere markt biedt ruimte voor jaarlijks terugkerende pootgoedafzet.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes