Moeilijke opname en meer verliezen mineralen maken meten aan bodem en gewas nog belangrijker
„Getalsmatig kan je genoeg bemesten, maar als in een jaar de stikstofverliezen groter zijn en het gewas slechter wortelt, is de bemesting op maat extra belangrijk”, zegt De Geus. „Boeren hebben veel minder goed in beeld hoe goed het gewas voorzien is in een bijzonder nat jaar als dit.” De familie De Geus heeft een akkerbouwbedrijf in Mookhoek en gebruikt al jaren de bladsteeltjesmethode om de ontwikkeling van de aardappelen te volgen en de bemesting van het gewas af te stemmen op de opname.
De veel minder goede stikstofvoorziening blijkt volgens De Geus bij de granen. „Daarvan dorsten wij dit seizoen 20 procent minder dan normaal. De aardappelgewassen staan vaak licht. Wij volgen de voeding van het gewas al jaren op de voet. We vinden dat megabelangrijk.”
Vroeger nam de familie De Geus elke twee weken monsters van bladsteeltjes en stuurde die naar het lab. De afgelopen twee jaren deden ze dat elke week. Net na het begin van de knolzetting gaven ze de consumptieaardappelen wat extra stikstof. Uit de labanalyses en de grafiek die daarmee is gemaakt blijkt dat de stikstofopname tussen in de aanbevolen lijnen beweegt. De strategie met een gedeelde gift werkt goed. „Het lijntje is zo mooi dankzij het bijbemesten.”
Opbrengst
De Geus ziet de aanpak met meten en bijmesten als de beste strategie om het zo goed mogelijk te doen in een moeilijk jaar. „We hebben hier ook laat kunnen poten. Het is niet normaal dat je begin augustus nog tussen de rijen kunt kijken. Ik zie dat onderweg door het zuidwesten heel veel. We voeren nu nog handelingen uit, die je normaal in juli zou doen, waaronder het nog ‘voeren’ van het gewas.”
Door elke week metingen te doen, halen de telers een duidelijke trend uit de stikstofbeschikbaarheid in bodem en gewas. De Geus is sinds kort gestopt bij Normec Groen Agro Control, laboratorium voor agrarische analyses in Delfgauw. „Ik blijf de bodem en bemesting heel interessant vinden voor onszelf en andere telers en geef daarover nog wel cursussen. We proberen daar steeds recent onderzoek aan toe te voegen.”
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Joke de Geus