Aftrap Jaar van de Bodem

In Zeewolde spraken bodemdeskundigen over het wereldwijde belang van bodembehoud en discussiëerden deelnemers aan de aftrap over de belangrijkste aandachtspunten voor Nederland. Bodemkundige Jantiene Baartman van Wageningen Universiteit noemde de belangrijkste bedreigingen van bodems op de wereld. Erosie, compactie, verzouting, afname van organische stofgehaltes en vervuiling zitten daarbij. Per regio kunnen bedreigingen anders zijn. 'Aardverschuivingen zijn in het vlakke Nederland minder normaal', geeft Baartman als voorbeeld. Werken met zware machines kan wel voor compactie zorgen, of een intensief bouwplan voor vermindering van de organische stof.
Sjef Staps van het Louis Bolk Instituut stelde dat korte termijn belangen van teler en afnemers kunnen leiden tot interen op de toekomst. Juist in de polder, waar de bijeenkomst was, zou Staps het besef willen doen groeien dat deze bodems voor de voedselvoorziening van de toekomst ontgonnen zijn. 'Een systeem met korter wordende pachtperiodes en veel druk op de akkerbouwers voor de korte termijn borgt de basisbehoefte van de bodem niet', aldus Staps. 'We moeten de aarde mooier achterlaten voor onze kinderen. De politiek met een verkiezingsperiode van vier jaar en het bedrijfsleven met aandeelhouders hebben een te kort belang om voor de bodem te zorgen.'
Keuze van de consument
Jan Diek van Mansvelt, voorzitter van Down2Earth, onderstreept het belang van de consument als sturende kracht: 'Achter elk winkelschap staat een boer, achter elke boer ligt zijn grond. Als wij als consument de boer uitknijpen, kan de boer niet anders dan zijn grond uitknijpen. Het is aan ons, de consument, om te zorgen dat de boeren goed met hun grond kunnen omgaan. Die keuze mogen we niet overlaten aan de overheid, wetenschappers en fabrieksdirecteuren.”
Met de actie Help Humus vraagt Down2Earth aandacht voor bodem en bodemleven als onmisbare schakel in de voedselproductie. Op vrijdag 28 november organiseert Help Humus een benefietlunch op de stadsboerderij in Almere voor dit doel.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes