'Te veel over, te weinig met boeren gepraat'
“Te weinig boeren nemen aan de discussie deel”, vond de staatssecretaris. “Terwijl zij wel het voedsel produceren waarover wordt gediscussieerd.”
Met het project wil de voedseldenktank Groupe de Bruges Europeanen meer betrekken bij de discussie over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Dijksma vindt het belangrijk dat boeren bij deze discussie worden betrokken.
Efficiente landbouw
“De discussie is nodig”, hield ze het publiek voor. “De wereldbevolking blijft groeien, naar 15 miljard mensen in 2050. Dat betekent dat we steeds meer monden te voeden hebben met steeds minder grondstoffen.” Een efficiente landbouw is dus volgens haar broodnodig. Maar tegelijkertijd moet rekening worden gehouden met de draagkracht van de natuur; die is niet oneindig. Daarbij wees ze op het verlies aan biodiversiteit en het belang van schoon water. “Als de natuur meer wordt belast dan ze aankan, ondervinden we daarvan allemaal de gevolgen – de landbouw als eerste”, stelde ze.
Nederland ambitieus
Vervolgens schetste ze hoe Nederland het GLB inzet om de landbouw te vernieuwen. Het gaat daarbij om drie dingen; verjonging, vergroening en modernisering. Deze vernieuwing is essentieel om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen, stelde ze. Zij zet hier ambitieus op in, maar gaf toe wel eens te somberen over de onwil bij enkele andere Europese landen.
Toch ziet ze een waterscheiding. Mensen beginnen anders te kijken naar voedsel. Het GLB dat volgend jaar ingaat is het eerste dat expliciet vergroening noemt en het geeft veel ruimte om jonge boeren te stimuleren. Nederland benut deze mogelijkheden en zet daarin volgens haar grote stappen.
“Op deze manier maken we Nederland sterker”, hield ze het publiek voor. “Dat betaalt zich in de toekomst uit, als eerste in de sector zelf.”